Fudbal

Petković, Gudelj i Buvač kandidati za selektora RS

Petković, Gudelj i Buvač kandidati za selektora RS
Petković, Gudelj i Buvač kandidati za selektora RS

Ilija Petković, Željko Buvač i Nebojša Gudelj kandidati su za mjesto budućeg selektora fudbalske reprezentacije Republike Srpske.

Uža lista sačinjena je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza RS, a debi neko od trojice stručnjaka trebalo bi da ima u avgustu ili na jesen u prijateljskom ogledu sa Srbijom u Banjaluci. Na sastanku "fudbalske vlade" prezentovano je da su sa trojicom stratega već obavljeni preliminarni razgovori, te da su oni izrazili zadovoljstvo što su u krugu kandidata za selektora.

"Imenovanje selektora ostavljeno je za prvu narednu sjednicu Izvršnog odbora FS RS početkom avgusta. Takođe, zaključeno da bi u stručni štab trebalo da se dodaju i treneri koji rade u RS, a radom, zalaganjem, rezultatima, ljudskim i stručnim kvalitetima su se nametnuli. Zaslužuju šansu za dalji napredak u trenerskom poslu. Među njima su Darko Nestorović, zvanično najbolji trener RS za 2012, i Branimir Tulić, bivši selektor mlade reprezentacije BiH", rekao je Mile Kovačević, predsjednik FS RS.

Priliku u stručnom štabu dobiće i treneri iz RS

Od trojice kandidata najiskusniji svakako je Petković, rođen 1945. godine u Kninu, u čijoj trenerskoj biografiji su, između ostalog, dva selektorska mandata na klupi SR Jugoslavije i Srbije i Crne Gore. Buvač, rođen 1961. godine u Omarskoj, trenutno je prvi pomoćnik trenera Borusije iz Dortmunda Jirgena Klopa i mnogi ga smatraju mozgom uspjeha "milionera" u posljednjih nekoliko godina. Trebinjac Gudelj, rođen 1968. godine, aktuelni je trener NAC Brede.

Izvršni odbor FS RS danas je usvojio i koncept za budućnost seniorske reprezentacije RS. Zasniva se na tome da po pitanju reprezentacije RS ne smije biti nikakve improvizacije.

"Moramo da budemo na visokom nivou, ozbiljna organizacija i takmičarski spremna da odgovori svim zahtjevima i potencijalnim protivnicima u prijateljskim utakmicama. Želimo reprezentaciju RS u kojoj će da igraju najbolji koji potiču sa teritorije naše republike", izjavio je Kovačević, s naglaskom da su taj koncept podržala sva tri kandidata za selektora.

Ideju o odigravanju meča RS - Srbija pokrenuo je nedavno Tomislav Karadžić, predsjednik FSS, u razgovoru sa prvim čovjekom FIFA Sepom Blaterom. Saglasnost je dao i N/FS BiH, te se sada čeka dozvola ili odgovor iz FIFA.

 Istorija

Prvi selektor Republike Srpske bio je Miloš Đurković, kojem je pomagao Mladen Katić, da bi poslije njega na klupu sjeo Velimir Sombolac, a na tom mjestu naslijedio ga je Velimir Stojnić. Za posljednjeg selektor RS imenovan je Borče Sredojević, sadašnji prvi pomoćnik selektora BiH Safeta Sušića. Međutim, Sredojević nije imao priliku voditi ekipu RS niti u jednom meču. Prvu utakmicu RS odigrala je 20. decembra 1992. godine protiv selekcije tadašnje Republike Srpske Krajine (1:1) i do sada je igrala ukupno 15 mečeva. Posljednji meč 2001. godine odigrala je protiv bijeljinskog Radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije