Fudbal

Pirova pobjeda "zmajeva" za kraj

Pirova pobjeda "zmajeva" za kraj
Foto: Anadolija | Pirova pobjeda "zmajeva" za kraj

Golovima Izeta Hajrovića fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine pirovom pobjedom 2:1 protiv Estonije završila je kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo naredne godine u Rusiji.

Izabranici selektora Mehmeda Baždarevića u Talinu su odigrali revijalni meč bez rezultatskog značaja s obzirom na to da su još ranije izgubili sve šanse za direktan plasman na Mundijal, odnosno prošle subote porazom od Belgije na "Grbavici" i trku za baraž.

U kombinovanom sastavu, između ostalog i bez Edina Džeke u početnih 11, bh. tim po hladnom i kišovitom vremenu pružio je solidnu partiju.

Prvo poluvrijeme završeno je sa tek po jednom pravom prilikom na obje strane.

U 37. minutu Vedad Ibišević, koji je nosio kapitensku traku u ovom meču, izašao je sam pred golmana jedan na jedan, ali mu je Muhkel Aksalu odbranio udarac.

Već u narednom napadu Estonci su mogli do vođstva, ali je Sergej Zenjov promašio prazan gol.

Prvo poluvrijeme obilježio je i kratak prekid u 14. minutu zbog bakljade koju su izazvali navijači BiH. Njihov potez može se okarakterisati kao izraz nezadovoljstva rezultatima "zmajeva" u posljednje vrijeme, a N/FS BiH u narednom periodu zbog ovog incidenta može očekivati novčanu kaznu od FIFA.

Nastavak je donio više uzbuđenja na terenu. Fudbaleri BiH poveli su u 48. minutu. Izet Hajrović iskoristio je grešku odbrane domaćih, izašao sam pred golmana i silovitim udarcem pogodio za vođstvo od 1:0.

Ipak u 75. minutu Ilja Antonov matirao je Asmira Begovića za 1:1.

Edin Džeko koji je u drugom poluvremenu zamijenio Ibiševića, u 84. minutu odlično je proigrao Izeta Hajrovića, koji iz teške pozicije pogađa za konačnih 2:1 za reprezentaciju BiH.

Meč je bio vjerovatno i posljednji na selektorskoj klupi za Mehmeda Baždarevića obzirom da mu je sa posljednjim sudijskim zviždukom istekao ugovor.

Ostalo je još da u narednim danima podnese izvještaj Izvršnom odboru Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH, a veoma su male šanse da saradnja bude nastavljena i u narednom kvalifikacijskom ciklusu.

Takođe, obzirom da su u poznim igračkim godinama, vjerovatno su oproštajni meč odigrali i do sada standardni reprezentativci Vedad Ibišević, te Haris Medunjanina.

U Grupi H prvo mjesto osvojila je reprezentacija Belgije koja je u posljednjem susretu pobijedila Kipar 40, dok su Grci trijumfom nad Gigraltarom takođe 4:0 ovjerili drugu poziciju i plasman u baraž koji se igra u novembru.

Tabela:

1. Belgija     10      9        1        0        43:6   28

2. Grčka      10      5        4        1        17:6   19

3. BiH          10      5        2        3        24:13 17

4. Estonija   10      3        2        5        13:19 11

5. Kipar       10      3        1        6        9:18   10

6. Gibraltar 10      0        0        10      3:47   0

Ostale rezultate pogledajte na OVOM LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije