Fudbal

Pjanić: Nećemo potcijeniti Grke

Pjanić: Nećemo potcijeniti Grke
Foto: V.R. | Pjanić: Nećemo potcijeniti Grke

Nećemo potcijeniti Grke bez obzira što igraju sa mladim timom, rekao je Miralem Pjanić uoči posljednjeg treninga fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine na Olimpijskom stadionu "Spiros Luis – OAKA" u Atini pred utakmicu kvalifikacija za plasman na Evroposko prvenstvo 2020. godine.

Veznjak Juventusa u utorak će od 20.45 časova sa kapitenskom trakom, umjesto povrijeđenog Edina Džeke, predvoditi "zmajeve" proti Grčke u meču u kojem samo pobjedom mogu zadržati priključak u borbi za plasman na drugo mjesto u Grupi J.

"Grčka je sigurno jaka. Imaju dosta novih imena, mladih i imaće motiv da se dokažu. Nikada nama nije lako igrati sa Grčkom. Očekuje nas teška utakmica, nećemo ih potcijeniti. Nama važe samo tri boda i samo sa pobjedom moramo izaći sa stadiona. Ako ne pobijedimo Grke neće nam ništa značiti pobjeda od subote sa Finskom", rekao je Pjanić.

Selektor Robert Prosinečki ima problema sa sastavljanjem ekipe zbog povreda.

"Nažalost Toni Šunjić se povrijedio tako da neće biti u konkurenciji. Imali smo problema i sa Edinom Višćom i Zoranom Kvržićem, pa će od toga zavisiti kako će izgledati ekipa. Tražićemo najbolju soluciju. Imamo još dan do utakmice. Nama je sada svaka utakmica za pobjedu i ko god bude igrao daće svoj maksimum. Mi ćemo pokušati da odigramo dobru utakmicu, sa dobrim ritmom, gdje ćemo svi trčati, svi za jednog, onako kao protiv Finske. Mi smo u takvoj situaciji da sutra moramo igrati na pobjedu", rekao je Prosinečki.

Za razliku od prethodnih deset mečeva između Grčke i Bosne i Hercegovine, koji su većinom bili puni naboja kako na terenu, tako i na tribinama, sutrašnji vjerovatno neće privući veliki broj navijača.

Razlog su prije svega loši rezultati Grčke. Evropski prvaci iz 2004. godine sa svega pet osvojenih bodva predali su se u trci za plaman na EURO 2020. godine pa se na Olimpijskom stadionu "Spiros Luis – OAKA" očekuje oko 8.000 domaćih navijača. Uz to Grci će igrati bez glavnih zvijezda, sa podmlađenim timom, u želji da stvaraju reprezentaciju koja će igrati značajniju ulogu u kvalifikacijama za naredni Mundijal.

Ni "zmajevi" koji tradicionalno imaju podršku širom svijeta, takođe neće imati podršku sa tribina kao ranijih godina u Atini kada ih je bodrilo i po nekoliko hiljada ljudi.

Ovoga puta očekivao se dolazak do 1.000 navijača, ali su agencije iz BiH zbog slabog interesa otkazale čak tri planirana autobusa. Očekuje se da će bh. tim imati svojih oko 300 navijača.

Kapacitet stadiona na kojem su 2004. godine otvorene Ljetne olimpijske igre je 69.618 sjedećih mjesta.

Susret Grčka – BiH sudiće njemački arbitar Feliks Zvajer. Pravdu je dijelio i prije šest godina kada je bh. tim pobjedom u Litvaniji ostvario svoj prvi i jedini plasman na jedno veliko takmičenje - Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

GRUPA J

Parovi, utorak: Finska – Jermenija 18 časova, Grčka – BiH 20.45, Lihtenštajn – Italija 20.45

Tabela:

1. Italija           7 7 0 0 20:3 21

2. Finska         7 4 0 3 9:8 12

3. Jermenija    7 3 1 3 13:12 10

4. BiH              7 3 1 3 16:12 10

5. Grčka          7 1 2 4 7:12 5

6. Lihtenštajn  7 0 2 5 2:20 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije