Fudbal

Pogledajte kako bi mogao izgledati novi stadion na kojem bi igrali "Zmajevi"

Pogledajte kako bi mogao izgledati novi stadion na kojem bi igrali "Zmajevi"
Foto: Screenshot | Pogledajte kako bi mogao izgledati novi stadion na kojem bi igrali "Zmajevi"

Iako reprezntacija Bosne i Hercegovine ima prilično dobre igrače i postiže određene uspjehe, veliku boljku domaćeg fudbala čini nedostatak kvalitetnog stadiona.

Bilino polje dugo je bilo dom Zmajeva, ali nakon incidenata na utakmici sa Grčkom, reprezentacija BiH preselila se na Grbavicu. Prije Bilinog polja, Olimpijski stadion Koševo bio je dom reprezentacije.

I Grbavica i Koševo i Bilino polje nemaju standarde koje zahtjevaju FIFA i UEFA, te Nogometni / Fudbalski savez BiH (N/FS BiH) ima vjerovatno najgoru situaciju u Evropi kada je u pitanju odigravanje domaćih utakmica nacionalnih selekcija.

Ipak, pojavilo se potencijalno rješenje, a to je izgradnja stadiona u opštini Novi Grad pored Centra Safet Zajko. U tu svrhu delegacija UEFA je posjetila N/FS BiH i razgovarala o ovom projektu.

Kako je za "Radiosarajevo.ba" izjavio načelnik opštine Novi Grad Semir Efendić, opština je na molbu N/FS dala svoj prijedlog za lokaciju budućeg stadiona.

"U Halilovićima imamo zemljište u vlasništvu općine koje bi moglo biti stavljeno u funkciju. To je veoma važan korak, da se riješi problem zemljišta, koje je u glavnom gradu veoma skupo za ovakve potrebe. Zajedno sa N/FS BiH pokrenuli smo idejni projekat, koji je prezentiran gostima iz UEFA. Njihov utisci su bili pozitivni. Oni će izvijestiti rukovodstvo UEFA koje odlučuje o finansiranju i sufinansiranju takvih projekata", rekao je Efendić.

Prema njegovim riječima, procjene arhitekata govore o investiciji vrijednoj 40 miliona evra.

"Stadion bi trebao imati kapacitet 30.500 sjedećih mjesta, uz sve sadržaje. Posebno su visoki standardi kada su u pitanju parking, VIP parking, gostujući navijači, standardni za invalidne osobe, sigurnosne mjere itd. Postoje mnoge stvari koje podrazumjeva stadion četvrte kategorije. Ukoliko se ukaže potreba u kasnijem projektovanju, stadion može čak doći i do nivoma premium kategorije. Na takvom stadionu onda se mogu igrati finala, kao što je Liga šampiona ili Evropske lige", pojasnio je on.

Objašnjava da je u toku izrada regulacionog plana Halilovići, te da će Opština Novi Grad predložiti da se na toj lokaciji gradi stadion.

"Naravno, namjera je da nacionalni stadion bude u glavnom gradu BiH i da bude dobro komunikacijski povezan. Iako je novi nacionalni stadion dugoročno rješenje, postojeći stadioni morat će biti dodatno opremljeni za odigravanje međunarodnih utakmica, do izgradnje novog modernog stadiona"”, zaključio je Efendić.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije