Fudbal

Pogledajte sličice igrača Jugoslavije iz Paninijevog albuma za Euro 1992.

Pogledajte sličice igrača Jugoslavije iz Paninijevog albuma za Euro 1992.
Foto: Pixabay/Ilustracija | Pogledajte sličice igrača Jugoslavije iz Paninijevog albuma za Euro 1992.

Bez ikakve sumnje najtragičnija priča kada su fudbalske reprezentacije u pitanju veže se za 1992. godinu i Evropsko prvenstvo, a u glavnoj ulozi je bila selekcija Jugoslavije.

Jugoslavija se u posljednjem kolu kvalifikacija 13. novembra 1991. pobjedom u Austriji rezultatom 2:0 kvalifikovala na Euro koji se 1992. godine održavao u Švedskoj. Po isteku 1991. godine Slovenija i Hrvatska su se otcijepile, a skoro svi fudbaleri iz tih zemalja su odbili igrati za Jugoslaviju.

Panini je u albumu za Euro odštampao 25 sličica delegacije reprezentacije Jugoslavije među kojima su i igrači koji nisu otputovali u Švedsku, ali samo deset dana pred početak Eura, 1. juna, igrači su saznali loše vijesti.

Savjet bezbjednosti UN je sankcionisao Jugoslaviju rezolucijom 757 zbog izbijanja rata, a FIFA je odmah suspendovala Jugoslaviju iz svih fudbalskih takmičenja, uključujući i Euro.

Jugoslovenska delegacija se iz Švedske vratila avionom u Beograd, a umjesto njih u Švedsku su pozvani Danci koji su završili iza Jugoslavije u kvalifikacijama.

Danci su se skupili bukvalno s odmora i na kraju osvojili titulu.

To je, naravno, bila dodatna "so na ranu" jugoslovenskim igračima koji su tada još više žalili za propuštenom prilikom da igraju na Euru, a mnogi od njih vjeruju i da bi ga osvojili.

Za Jugoslaviju su na Euru trebali nastupiti Fahrudin Omerović, Zvonko Milojević, Predrag Spasić, Darko Milanič, Vujadin Stanojković, Ilija Najdoski, Budimir Vujačić, Faruk Hadžibegić, Vladimir Jugović, Branko Brnović, Slaviša Jokanović, Dejan Savićević, Mehmed Baždarević, Džoni Novak, Siniša Mihajlović, Dragan Stojković, Vladan Lukić, Mario Stanić, Darko Pančev i Predrag Mijatović, prenosi Klix.

Ali, iako su dobili svoje sličice u Paninijevom albumu, svoj san nikada nisu dosanjali.

Sličice nekih od fudbalera Jugoslavije za Euro 1992. godine možete pogledati OVDJE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije