Fudbal

Politika jača od fudbala

Politika jača od fudbala
Foto: FK Partizan | Politika jača od fudbala

Nova režija na srpskim fudbalskim terenima: duel Novog Pazara i Partizana trajao je skoro do ponoći, uz seriju incidenata, praćen divljim, neki kažu naručenim performansom na tribinama.

Partizan je slavio u nedjelju veče sa 4:1 u utakmici 4. kola Superlige Srbije koja je prekidana čak četiri puta, a ovaj posljednji prekid je trajao čak 40 minuta. Domaći su bili izrazito naelektrisani, i na terenu i na tribinama, pristalice Novog Pazara su skandirale svoje, a navijači "crno-bijelih" svoje parole.

Kada je Partizan u 61. minutu poveo sa 3:0, njegovi navijači počeli su da skandiraju Ratku Mladiću, a potom je uslijedila burna reakcija te prekid. Novi Pazar nije želio da nastavi meč dok gostujući navijači ne napuste stadion, što se i desilo poslije 38 minuta odugovlačenja, pregovora, čekanja...

Nakon prekida, pri rezultatu 3:0, nikome se više nije igrao fudbal, koji je ove večeri pao u drugi plan pa je meč nekako skliznuo ka svome kraju jer je epilog odranije bio poznat.

U Fudbalskom savezu dan kasnije nema raspoloženih za priču. Formalno, delegat Radisav Mutavdžić, zajedno s ostalim službenim licima, sudijama i komesarima za bezbjednost oba kluba, ima 48 sati da dostavi izvještaje i evidentira incidente na utakmici.  Potom slijede prijave Disciplinskoj komisiji FSS, sa čije adrese će stići i konačna kazna klubovima - organizatoru i gostu iz Beograda. Suštinski, skoro bez uticaja i najmanje krivice za sramnu režiju na tribinama novopazarskog stadiona, piše Sportklub i dodaje da Fudbalski savez Srbije jednostavno i u ovom slučaju nema moć da se obračuna sa direktnim krivcima i režiserima, njihovim inspiratorima, stacioniranim daleko van tribina…

U očekivanju konačne sankcije slučaj je već prevazišao granice običnog sportskog, pa i problematičnog događaja. Riječi dežurnih komentatora dan poslije utakmice podgrijale su ionako zapaljiv ambijent i potvrdile teoriju da u nedjelju veče na novopazarskom stadionu ništa nije bilo slučajno. Naprotiv, incident i njegova istorija jasno ukazuju na detaljnu isplaniranost, bez milimetra improvizacije, navodi Sportklub.

"Praksa nas uči, nažalost, da će i u ovom slučaju jedine kazne odmeriti disciplinski organi Fudbalskog saveza Srbije. Za desetak dana očekuje se konačna reč komisije, na čijem čelu je Ivan Nikolić. Imaće na stolu sigurno detaljne izveštaje, taksativno pobrojane incidente i verbalne uvrede sa sve tri tribine novopazarskog stadiona…, teške kao i svaka fudbalska godina u nas. I to je sve. Najodgovorniji i njihovi nadređeni ostaće, nažalost, mimo zakona, daleko od moći i sankcija Fudbalskog saveza Srbije. Do nove prilike i zahteva za još jednu režiju na tribinama", piše Sportklub.

Stanojević: Navijaj, pusti politiku

Trener Partizana Aleksandar Stanojević nije davao izjave nakon utakmice u Novom Pazaru, ali se oglasio dan kasnije.

"Ne pamtim da je bila bolja atmosfera na početku utakmice, a onda se sve promenilo. Zapitao sam se da li se ovde fudbal igra zbog momaka na terenu, ili da bi se poslale određene poruke. Ispada da ne navijamo za voljene klubove, već uzvikujemo političke i(li) propagandne parole. Ako voliš svoj klub - navijaj. Ako želiš druge stvari - idi na mesto na kom možeš da to iskažeš", rekao je Stanojević za "Mozzartsport" i dodao:

"Poštujem skandiranja: 'Stanoje, odlazi', 'Uprava, napolje' ili 'Igrate ko p...e, Grobari'. Sve je to legitimno. Samo, u 21. veku me pustite nekih stvari. Zna se šta je Partizan. Ljubav! Čista emocija. Nemojte da mešamo babe i žabe".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije