Fudbal

Poraz u Jerevanu: "Zmajevima" izmiče EURO

Poraz u Jerevanu: "Zmajevima" izmiče EURO
Foto: N.N. | Poraz u Jerevanu: "Zmajevima" izmiče EURO

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je danas u gostima od Jermenije u utakmici 6. kola kvalifikacija i tako svoje šanse za plasman na EURO 2020. godine svela na minimum.

Utakmica u Jerevanu je počela na šokantan način za „zmajeve“. Miralem Pjanić je već u trećoj minuti sjajno uposlio Edina Džeku, a napadač Rome zatresao stativu. Umjesto vodstva je stigla kazna već u narednom napadu kada je Džekin klupski saigrač i kapiten Jermena Henrih Mhitarjan pogodio za 1:0 nakon greške Ervina Zukanovića.

Ipak već u 13. minuti puleni selektora Roberta Prosinečkog su se vratili u igru. Po lijevoj strani odlično je prošao Amer Gojak, centrirao u petarac domaćina, a loptu u mrežu pospremio Džeko. Do odlaska na domor bh. tim je stvorio još nekoliko dobrih prilika, od kojih se izdvaja ona iz 38. kada je Miralem Pjanić iz slobodnog udarca pogodio vanjski dio mreže. Minut kasnije četiri fudbalera BiH istrčala su kontru, koju Muhamed Bešić nije uspio pretvoriti u gol.  

Nastavak utakmice počeo je pritiskom i potpunom dominacijom fudbalera Jermenije, pa su „zmajevi“ tek nakon deset minuta igre prvi put prešli na polovinu protivnika. Furioznih 20 minuta drugog dijela meča fudbaleri Jermenije krunisali su u 66. minuti kad je Mhitarjan pogodio za novo vodstvo 2:1, dok je u 70. izjednačio Amer Gojak. Dvije minute kasnije desila se sporna situacija kada je u šesnaestercu Jermenije oboren Edin Džeko, a sudija umjesto na bijelu tačku kapitenu pokazao žuti karton zbog simuliranja.

Sve nade bh. timu ugasio je u 77. minuti Ogenes Aambardian pogotkom za konačnih 3:2, na asistenciju Mhitarjana, dok je konačan rezultat postavljen u sudijskoj nadoknadi nakon auto gola Lončara   

GRUPA J

1. Italija                 5        5        0        0        16:2   15

2. Finska               5        4        0        1        7:2     12

3. Jermenija          6        3        0        3        12:11 9

4. BiH                    6        2        1        3        12:11 7

5. Grčka                5        1        1        3        6:9     4

6. Lihtenštajn        5        0        0        5        0:18   0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije