Fudbal

Predstavljena monografija "70 godina FK Kozara"

Predstavljena monografija "70 godina FK Kozara"
Predstavljena monografija "70 godina FK Kozara"

GRADIŠKA - Monografija "70 godina Fudbalskog kluba Kozara", autora Slobodana Borjanovića, koja govori o razvoju kluba od osnivanja u julu 1945, predstavljena je večeras u Gradišci.

Borjanović kaže da je ideju o pisanju knjige dobio prije 10 godina, a u protekle dvije i po godine intezivno je radio na prikupljanju materijala.

"Knjiga obiluje podacima o utakmicama i igračima koji su obilježili istoriju kluba i mnoštvom fotografija. Čitajući monografiju FK Kozara čitate roman o gradiškom fudbalu", naglasio je Borjanović.

On je dodao da se kao dječak divio legendama Kozare i nije mogao da pomisli da će o njima pisati.

Knjiga, koja je štampana na 422 strane, podijeljena je u četiri cjeline: "Godine stasavanja", koja obuhvatava period 1945-1967, "Zlatna era 1968-1982", "Godine stagnacije 1983-1992" i "Novo doba" od 1993. do danas.

Boranović je kao najuspješniji period gradiške Kozare naveo vrijeme od 1967. godine i dolaska trenera Mirka Bazića, koji je ovaj klub iz najniže lige doveo do Druge savezne lige Jugoslavje.

"Bazićev rad u Kozari tada je prepoznao i zagrebački Dinamo, u kome je nastavio trenersku karijeru. Zamijenio ga je, takođe uspješni, trener Mirko Kokotović, a 1974. godine je Ilija Miljuš sa Kozarom osvojio treće mjesto u Drugoj jugoslovenskoj ligi. To je najveći uspjeh ovog kluba, imajući u vidu da je od tadašnjih 5.524 kluba u Jugoslaviji, Kozara bila 24. klub, uzimajući u obzir plasman u svim ligama", naveo je Borjanović.

Prvu i do sada jedinu monografiju o Fudbalskom klubu Kozara napisali su 1988. godine poznati sportski novinari Tomo Marić i Limun Papić.

Svi koji su do sada vidjeli monografiju sportskog novinara Slobodana Borjanovića ocijenili su da je mnogo opširnija od prethodne, sa gotovo kompletnom istorijom FK Kozara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije