Fudbal

Premijer liga BiH: Pobjede Borca i Zrinjskog, Tuzli siti gradski derbi

Premijer liga BiH: Pobjede Borca i Zrinjskog, Tuzli siti gradski derbi
Foto: Facebook/FK BORAC Banja Luka | Premijer liga BiH: Pobjede Borca i Zrinjskog, Tuzli siti gradski derbi

Pokušao sam dobiti na vremenu i tada primimo gol, poručio je Slavko Petrović, šef stručnog štaba Olimpika, nakon poraza na gostovanju kod Borca na otvaranju drugog dijela sezone u 20. kolu M:tel Premijer lige BiH.

Banjalučani su na "Gradskom stadionu" pobijedili rezultatom 2:0, a "vukovi" koji se ovog proljeća bore za opstanak sve od 87. minute imali su u svojim rukama jedan bod. Mrežu Sarajlija načeo je tri minute prije kraja Dejan Meleg za vodstvo od 1:0, dok je trijumf u sudijskoj nadoknadi potvrdio iskusni Stojan Vranješ pogotkom iz jedanaesterca.

"Nemam šta zamjeriti svojim momcima. Odlično su se držali i ispoštovali sve što smo dogovorili u analizi prije utakmice. Jedino iznenađenje za nas bio je mladi David Čavić, tu smo očekivali Almedina Ziljkića, tako da smo se od prvog minuta prilagodili igri Borca. Sigurno da je ovo bila utakmica koja je sa naše strane dobro vođena", rekao je Petrović i dodao:

"Borac je pravio pritisak, ima kvalitetnu ekipu. Mi smo sve to bez poteškoća izdržali i kad sam pokušao da kroz izmjene dobijem još malo vremena, onda pada gol za 1:0. Drugi gol je već kozmetika koja nije za pominjanje. Mislim da su moji momci do tog gola pružili sve šta su mogli da pruže. Čestitam ekipi Borca i želim im sve najbolje u ostatku prvenstva".

Za Marka Maksimovića subotnji susret bio je debitantski u zvaničnoj utakmici na klupi Borca.

"Najvažnije da smo pobijedili u očekivano teškoj utakmici protiv Olimpika, ali sam i pored dobrog starta mojim momcima rekao da neke stvari moramo da mijenjamo, prije svega određene navike, kako bismo u aprilu i početkom maja izgledali kako treba. Borac kad god nije poveo u prvih 1520 minuta imao je problem protiv svakoga. Meni je jako bitno da mi u ovom duelu nismo primili gol, iako bih bio zadovoljan da smo odigrali i neriješeno. Kad sam vidio kako se stvari odvijaju, utakmica je mogla da ode i na drugu stranu", poručio je Maksimović.

Uz dosta strepnje, važnu pobjedu protiv Krupe na otvaranju proljetnog dijela sezone ostvario je i  Zrinjski. Sergej Jakirović trenerski debi u Mostaru pamtiće po tri boda, a iako su njegovi izabranici dominirali, priznaje da je ipak strahovao.

"Mislim da smo odigrali dobru utakmicu, da smo kontrolisali situaciju svih 90 minuta ne dozvolivši rivalu niti jednu priliku. Kako je vrijeme odmicalo, stavili smo ih pod pritisak i imali smo nekoliko prilika da riješimo meč, odnosno da ne strepimo da li će nešto zalutati u naš gol. Na kraju smo došli do tri boda, veoma bitna pred važne utakmice sa Sarajevom i Željezničarom", istakao je Jakirović.

Goste je boda koštao gol u prvom poluvremenu (Ivan Eni u 34. minutu).

"Zrinjski je dominirao tokom cijele utakmice i možemo biti zadovoljni što nismo primili još koji gol. Pokušali smo kroz kontre i polukontre, ali nismo uspjeli. Teško je očekivati da ćemo u Mostaru osvojiti bodove, jer kada Zrinjski ima svoj dan u Mostaru  svi imaju probleme", kazao je trener Krupe Vladimir Ilić.

Jedina subotnja utakmica bez pogodaka odigrana je u Bijeljini između Radnika i Veleža.

I drugi hercegovački premijerligaš, Široki je slavio minimalnim rezultatom i to na gostovanju kod Mladosti Doboj-Kakanj. Alen Jurilj je bio siguran izvođač jedanaesterca i to u 94. minutu.

Golovima Gorana Brkića i Edina Rustemovića Tuzla siti je slavila u gradskom derbiju protiv Slobode, uz napomenu da je Brkić u prvom poluvremenu promašio kazneni udarac.

Preostao je da se odigra veliki derbi, dvoboj sarajevskih rivala FK Željezničara i FK Sarajeva sutra na Grbavici od 17.30 časova.

Premijer liga BiH - 20. kolo: Radnik - Velež 0:0, Borac -  Olimpik 2:0,  Zrinjski - Krupa 1:0, FK Mladost DK -  Široki Brijeg 0:1, Sloboda - FK Tuzla siti 0:2.

Tabela: Sarajevo 45,  Široki Brijeg 37,  Željezničar 36, Borac i Zrinjski po 35, Velež 34, Tuzla siti 30, Sloboda 22, Mladost DK 19, Radnik 16, Krupa i Olimpik po 13.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije