Fudbal

Premijer liga bez publike

Premijer liga bez publike
Foto: N.N. | Premijer liga bez publike

Naredna dva kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu biće igrana bez prisustva publike, ali zasad nema odgode takmičenja.

"U cilju prevencije širenja virusa korona, a slijedeći preporuke nadležnih zdravstvenih ustanova kao i vladinih institucija u BiH, Komitet za takmičenje Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH je donio odluku da se utakmice 23. i 24. kola BH Telecom Premijer lige BiH igraju bez prisustva gledalaca", saopšteno je iz Saveza.

Ipak, indicije za odgodu takmičenja postoje s obzirom na jučerašnje odluke vlasti u Banjaluci i Sarajevu o zabrani većih skupova zbog bojazni zaraze virusom korona. U  N/FS BiH  stanje redovno prate i u kontaktu su sa svim institucijama, te u slučaju da situacija eskalira, iz bh. kuće fudbala tvrde da su spremni poduzeti sve odgovarajuće mjere. 

"Nema odgode ili prekida prvenstva. Maloprije sam još jednom razgovarao sa odgovornim ljudima u UEFA na tu temu i njihov stav je da se ništa u BiH ne odgađa osim ukoliko se situacija sa virusom korona ne počne odvijati u nekom neželjenom, odnosno drastičnijem obliku. Mi ćemo sve detaljno pratiti, imamo punu komunikaciju i sa nadležnim institucijama BiH. Ništa nećemo prepustiti slučaju i naravno nadamo se najboljem", kazao je za "Nezavisne" Adnan Džemidžić, generalni sekretar N/FS BiH.

Osim uputa iz UEFA ili FIFA, eventualnu odgodu prvenstva može naložiti i nadležno državno ministarstvo preporukom ili odlukom o zabrani javnih okupljanja. Zasad će se utakmice, među kojima je i derbi Sarajeva i

Željezničara (24. kolo), igrati bez publike.

Sezone su već prekinute u nekoliko zemalja. Između ostalog u Italiji i Švajcarskoj, a određene najave postoje i u Hrvatskoj i još nekim državama. U Švajcarskoj je prvo predloženo da se igra pred praznim tribinama, ali su klubovi to odbili jer nije ekonomski opravdano, te su se odlučili za pauzu od 21 dana.

Iz N/FS BiH preventivno su djelovali po pitanju prodaje ulaznica za utakmicu baraža UEFA Lige nacija između reprezentacija BiH - Sjeverna Irska. Prodaja je trebalo da počne danas istovremeno u partnerskoj agenciji "Centrotrans" i prostorijama N/FS BiH, ali je u cilju prevencije od širenja virusa korona, a u skladu sa preporukama relevantnih institucija, prolongirana za nekoliko dana.

"Odgodili smo početak prodaje ulaznica, ali se nadamo da ćemo već početkom naredne sedmice moći objaviti puštanje u prodaju", kazao je Džemidžić.

Polufinalna utakmica baraža je planirana za 26. mart u 20.45 na stadionu "Bilino polje" u Zenici, odnosno na istom mjestu i eventualno finale pet dana kasnije sa boljim iz meča Slovačka - Irska. Cijene ulaznica su za tribinu "zapad" 30 KM, "istok" 20 KM, "sjever" i "jug" 10 KM. Iz N/FS BiH potvrdili su da zasad nisu dobili nikakve zvanične najave iz UEFA da bi baraž mogao biti odgođen ili igran bez prisustva navijača.

Odgađa se EP za 2021?

Mnogobrojni savezi traže od Evropske fudbalske unije (UEFA) odlaganje Evropskog šampionata za 2021. prenosi italijanski Tutosport. Kako se navodi, zbog epidemije virusa korona nacionalni savezi imaju problema sa rasporedom, utakmice širom Evrope već se igraju bez publike i regularnost je dovedena u pitanje. Na posebnom "udaru" virusa je Italija, koja je cijela u karantinu, a upravo će prvi meč EP biti odigran u Rimu 12. juna. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije