Fudbal

Pratite nas na Google news

Preminuo golman Miodrag Mališa Petrović

Preminuo golman Miodrag Mališa Petrović
Foto: FK Crvena zvezda | Preminuo golman Miodrag Mališa Petrović
Tanjug

Golman Crvene zvezde Miodrag Mališa Petrović preminuo je danas u 94. godini, saopštili su crveno-bijeli.

"Fudbalski klub Crvena zvezda sa velikim žaljenjem obavještava javnost da je danas u 94. godini preminuo Miodrag Mališa Petrovic. Napustio nas posljednji živi svjedok osnivačke Skupštine Crvene zvezde i golman generacije našeg kluba koja je 1946. godine osvojila prvu titulu prvaka Srbije", navodi se u saopštenju na sajtu Crvene zvezde.

Petrović je rođen 13. februara 1927. godine u Bačkoj Palanci, gdje je i počeo karijeru kao golman u tamošnjem klubu.

U Beograd je došao kao izbjeglica 1941. godine i sa pokojnim novinarom Miletom Kosom bio je prebačen u podmladak SK Jugoslavije.

U tom klubu je igrao sve do novembra 1944. kada je pristupio „USAOS“. Na poziv Slobodana Ćosića prisustvovao je u osnivačkoj Skupštini Crvene zvezde 4. marta 1945. godine i postao njen član.

Istog dana je odigrao i prvu zvaničnu utakmicu kluba protiv prvog bataljona druge brigade KNOJA.

Odigrao je i prvu utakmicu prvenstva Srbije protiv Čačka koja je bila i uvod u šampionsko slavlje.

Sa generacijom koju je predvodio Rajko Mitić poslije osvojene prve titule prvaka Srbije 1946. godine doživio je da podigne i prvi pehar osvajača Kupa Jugoslavije 1948. godine.

Za Crvenu zvezdu je do 1951. godine odigrao 87 utakmica, osvojio titulu 1946, tri Kupa Jugoslavije (1948, 1949. i 1950. godine).

Golmansku karijeru gradio je zatim u Mačvi iz Šapca (51 meč) i Radničkom iz Beograda (130 utakmica) sve do 1957. kada je završio aktivnu karijeru.

Zaposlio se u Ministarstvu unutrašnjih poslova gdje je proveo cieli radni vijek.

Bio je i generalni sekretar trenerskog udruženja Beograda 11 godina, predsjednik Udruženja trenera pri SOFK Beograda i Srbije, a u dva mandata po četiri godine bio član Disciplinske komisije FS Jugoslavije.

Nosilac je zlatne i srebrene plakete FS Jugoslavije i mnogih drugih društvenih i sportskih priznanja.

"Miodrag Mališa Petrović je 75 godina bio uz Crvenu zvezdu, tih, odmjeren čovjek i pravdoljubiv. Zato je prije pet godina i pokrenuo pitanje priznavanja titule prvaka Srbije iz 1946. godine. Javno se borio, sa pravnim timom kluba dokazivao tvrdnje i prije osam mjeseci poručio: ‘E, sada sam potpuno srećan. Pravda uvek pobedi...’", stoji u saopštenju crveno-bijelih.

Kako se navodi, ispraćaj za kremaciju biće obavljen u najužem krugu porodice, dok ce komemoracija biti obavljena kad se vanredno stanje bude završilo, a FK Crvena zvezda će blagovremeno obavestiti o datumu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije