Fudbal

Preporuke navijačima koji putuju u Brazil: Nikud sami i čuvajte pasoš

Preporuke navijačima koji putuju u Brazil: Nikud sami i čuvajte pasoš
Preporuke navijačima koji putuju u Brazil: Nikud sami i čuvajte pasoš

Krećite se u grupama, primite vakcine i dobro čuvajte pasoš, neke su od preporuka koje je Ministarstvo inostranih poslova BiH uputilo bh. navijačima koji će ovog ljeta putovati u Brazil na Mundijal.

Državljanima BiH koji posjeduju važeći biometrijski pasoš za ulazak i boravak u Brazilu nije potrebna viza, a bez vize tamo najduže mogu da ostanu 90 dana.

"Svim državljanima BiH koji putuju u Brazil prije odlaska u ovu zemlju preporučuje se prijem tri vakcine: protiv žute groznice, hepatitisa A i trbušnog tifusa. Primanjem ovih vakcina otklanja se rizik od posljedica uboda insekata (komaraca), zaraze kontaminiranom hranom i vodom. Naročitu pažnju treba obratiti na održavanje lične higijene, izbjegavanje konzumiranja vode iz slavina, često pranje ruku, korištenje sredstava koja odbijaju insekte", navode iz MIP-a BiH.

Naglašeno je da je za državljane BiH, koji pored pasoša BiH posjeduju i pasoš neke druge države, važno da prilikom ulaska i izlaska iz Brazila koriste istu putnu ispravu.

"Ako u Brazil ulazite sa putnom ispravom BiH, potrebno je da prilikom izlaska iz te zemlje predočite istu putnu ispravu. U protivnom, brazilske pogranične vlasti će predočenje druge putne isprave tretirati i sankcionirati kao prekršaj", naglašavaju iz MIP BiH.

Zbog opasnosti od gubljenja ili krađe putne isprave (pasoša), državljanima BiH se preporučuje da svoje putne isprave pohrane na sigurno mjesto, u sefu hotelske sobe, ili na drugi pogodan način. Umjesto originalne putne isprave, savjet je MIP-a BiH, dovoljno je sa sobom nositi kopiju stranice sa fotografijom i ličnim podacima, što je u slučaju kontrole brazilskih vlasti dovoljno za utvrđivanje identiteta osobe.

"Za vrijeme boravka u Brazilu savjet je kretanje u grupama, naročito u kasnim noćnim satima, kao i izbjegavanje kretanja van sigurnih gradskih zona. Zbog raširene pojave džeparenja i krađa u gradskom prevozu, na plažama savjetujemo da sa sobom nosite minimalne količine novca. Poželjno je i preporučuje se da većinu plaćanja obavljate kreditnom karticom. Za mogućnost korištenja vaše kreditne kartice u Brazilu kontaktirajte vašu matičnu banku", preporuka je MIP-a BiH.

U slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći i zaštite državljani BiH se mogu obratiti Konzularnoj kancelariji BiH sa sjedištem u Rio de Žaneiru, a u vanrednim situacijama pomoć mogu potražiti i u Ambasadi Srbije i Konzulatu Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije