Fudbal

Prije 33 godine poginuo Dragan Mance

Prije 33 godine poginuo Dragan Mance
Foto: FK Partizan | Prije 33 godine poginuo Dragan Mance

Prije 33 godine, na današnji dan, poginuo je jedan od najomiljenijih fudbalera Partizana, legenda tog kluba, Dragan Mance.

Mance je poginuo u 23. godini, u saobraćajnoj nesreći, žureći na trening.

Sjećanje na njega ne blijedi među navijačima Partizana, a na mlađe generacije prenose se priče o talentovanom golgeteru i nezaboravnim golovima, među kojima i onom protiv Kvins Park Rendžersa, u jednom od najvećih mečeva u istoriji kluba, ali i evropskog i svjetskog fudbala, kada su crno-beli napravili veliki preokret i plasirali se u treće kolo Kupa UEFA, u sezoni 1984-1985, (2:6 u Londonu, 4:0 u Beogradu).

Takođe, pamti se i njegov prepoznatljiv stil radovanja, kako klizeći na koljenima sa visoko podignutim rukama proslavlja gol.

Mance je rođen 26. septembra 1962. godine u Beogradu. Fudbal je počeo da igra u Galenici (sadašnji FK Zemun) od pjetlića. Ogromnom voljom, zalaganjem i posebno osjećajem za gol, brzo je prelazio iz selekcije u selekciju, tako da je već sa nepunih 17 godina postao prvotimac Galenike.

U Partizan je prešao 15. septembra 1980. godine, a u dresu crno-bijelih je odigrao 279 utakmica i postigao 174 gola. Za reprezentaciju je odigrao četiri utakmice, za mladu reprezentaciju sedam, a za olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije dvije utakmice.

Posljednji gol postigao je u prvenstvenoj utakmici protiv Budućnosti (2:1) odigranom na stadionu JNA, 1. septembra, samo dva dana prije smrti. Gol je postigao iz penala u osmom minutu.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije