Fudbal

Problemi za klubove: Kvalifikacije za Evropu obavijene velom tajne

Problemi za klubove: Kvalifikacije za Evropu obavijene velom tajne
Foto: N.N. | Problemi za klubove iz regiona: Kvalifikacije za Evropu obavijene velom tajne

Sve je moguće, rekli su danas iz N/FS BiH komentarišući najavu da bi bh. klubovi svoje evropske utakmice u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope mogli igrati na neutralnom terenu.

Krovna kuća evropskog fudbala (UEFA) bi uskoro trebalo da ozvaniči da će se utakmice kvalifikacija za Ligu šampiona i Evropa ligu održati na Kipru, o čemu se govori već neko vrijeme. Zbog nepovoljne epidemiološke situacija izazvane virusom korona odlukom bi navodno trebalo da budu obuhvaćene ne samo ekipe iz Bosne i Hercegovine, nego i predstavnici Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i sa Kosova. Nezvanično, pripreme za ovakav rasplet već su obavljene, a sve u cilju sprečavanja daljeg širenje virusa korona i što veće zaštite timova i fudbalera. Pritom pretpostavlja se da UEFA na ovaj način želi da olakša organizaciju eventualnih putovanja ekipama. Pošto je većina zemlja svijeta uvela restrikcije za ulazak na svoju teritoriju, UEFA bi ovim potezom lakše postigla dogovor za dobijanje dozvola samo sa jednom državom, u ovom slučaju Kiprom. S Kipra su već ranije poručili da su spremni da budu domaćini ovakvog događaja.

"Mi u N/FS BiH do ovog trenutka nemamo nikakvu zvaničnu informaciju kada je riječ o načinu i mjestu igranja kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope. Takođe, još ne znamo ni način žrijeba, hoće li biti totalni ili podijeljen eventualno na neke regije, odnosno hoće li biti eventualno poludirigovan žrijeb kako bi se u nekoj ranoj fazi spriječio međusobni susret ekipa iz regiona", kazali su iz N/FS BiH.

Ipak, mogućnost određenih promjena u bh. kući fudbala ne isključuju.

"U N/FS BiH nije došla informacija da će se utakmice igrati izvan granica i na neutralnom terenu. Međutim, šta se sve može desiti to u ovom trenutku vjerovatno niko ne može predvidjeti. Situacija sa pandemijom virusa korona je pogoršana i veoma neizvjesna te tako možemo reći da je sve moguće, pa i taj scenario da se utakmice igraju na neutralnom terenu. Utakmice će se igrati, ali informacije o samoj organizaciji se mijenjaju bukvalno iz sekunde u sekund, pa tako i UEFA donosi odluke u skladu sa situacijom. Čak i kada bude obavljen žrijeb neće biti sigurno da će ostati sve u tada zamišljenom formatu. Moraćemo još sačekati da bismo znali više o tome", objasnili su iz N/FS BiH.

Žrijeb za evropska takmičenja biće obavljen u nedjelju i ponedjeljak. Sarajevo će nastupati u kvalifikacijima za Ligu prvaka, te Željezničar, Borac i Zrinjski u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Ranijom odlukom UEFA igraće se samo po jedan meč, dok bi domaćinstvo bilo određeno takođe žrijebom. Bez obzira na eventualne nove odluke, publike na tribinama sigurno neće biti. Prethodnih dana iz svih bh. klubova koje čekaju evropski izazovi isticali su kako priželjkuju protivnike iz bližeg okruženja i po mogućnosti da budu domaćini upravo kako bi izbjegli putovanja.

Mečevi prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka planirani su 18. i 19. avgusta, a Lige Evrope 27. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije