Fudbal

Procurio plan FSS: Velika sječa u Superligi Srbije

Procurio plan FSS: Velika sječa u Superligi Srbije
Foto: Nezavisne/Arhiva/Ilustracija | Procurio plan FSS: Velika sječa u Superligi Srbije

Superliga Srbije bi od 2026. godine trebalo da ima samo 12 klubova, odnosno da doživi značajno skraćenje, plan je Fudbalskog saveza Srbije!

Na nedavnoj sjednici Skupštine, usvojena je Strategiji razvoja od 2024. do 2028. godine i u brošuri pod nazivom "Možemo bolje", a u koju je uvid imao "Sportklub", piše da je načelni plan da SL od ljeta 2026. bude kraća za šest klubova, prenosi Telegraf.

To praktično znači da bi eventualnu promjenu, odnosno najavu iste, mogli da vidimo sljedećeg ljeta, pošto je ustanovljavanje novog sistema takmičenja potrebno najaviti minimum godinu dana ranije.

Zanimljivo, i generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić je nedavno za Telegraf govorio o sistemu skraćenja lige.

“Sigurno da treba razmišljati o ta dva formata koja se sad pominju. Znači: ili skraćenje lige na 10-12 klubova ili neka regionalna liga. Svi ti novi formati takmičenja imaju svojih prednosti, ali imaju i mana. Ja se slažem da bi kvalitet takmičenja gde igra Zvezda bio mnogo veći u manjoj ligi. Da tu ostane ovih, recimo, 8-10 klubova koji su sad bili u plej-ofu. Međutim, s druge strane, mene je strah beogradizacije takmičenja u tom slučaju”, rekao je on.

U slučaju da se Superliga smanji na 12 klubova, najrealnija opcija kada je u pitanju sistem bila bi onda gdje bi se poslije dvokružnog igranja liga dijelila na plej-of i plej-aut, te bi u tom slučaju imala 32 meča tokom sezone. Ili da se ustanovi trokružni sistem i plej-of i plej-aut, gdje bismo u tom slučaju vidjeli 33 utakmice jednog tima u sezoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije