Fudbal

Radnik i Mladost nadaju se Evropi

Radnik i Mladost nadaju se Evropi
Foto: N.N. | Radnik i Mladost nadaju se Evropi

​Samo zahvaljujući još zvanično nedovršenom postupku licenciranja za narednu sezonu, posljednje, 33. kolo BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine ove subote imaće kakav-takav takmičarski naboj.

Sarajevo je još prošlog vikenda proslavilo titulu, GOŠK i Krupa su bodovno već preselili u niži rang, a sva mjesta koja vode u Evropu bodovno su, takođe, osigurana bez obzira na ishod zadnjeg kola. Međutim, trka za Evropu i dalje je aktuelna i vodiće je Radnik i Mladost iz Doboja kod Kaknja, jer četvrtoplasirani Željezničar tek će u ponedjeljak saznati odluku Drugostepene komisije N/FS BiH. Dobiju li odbijenicu, umjesto "plavih" će na međunarodnu pozornicu ići prvi najbolje plasirani klub ispod njih koji ima licencu. Radnik sa 41 bodom je sada šestoplasirani, dok je Mladost poziciju niže sa bodom manje. Pritom Čelik, iako petoplasirani, nije u igri jer se grčevito bori samo za licencu u BHT Premijer ligi BiH, dok je od evropske odustao i nije se žalio drugostepenom organu.

"U ovom trenutku nismo opterećeni križaljkama u vezi s licenciranjem. Mislimo samo o utakmici sa Slobodom, koju želimo dobiti i na taj način se na dostojanstven način oprostiti od domaćih navijača. Svi igrači su spremni, raspoloženi i nadamo se još jednoj pobjedi. Ako nam se pritom otvori i neka mogućnost više, naravno da ćemo je objeručke prihvatiti", kazao je Mladen Žižović, trener Radnika, uoči meča sa Slobodom.

A za Tuzlake će svakako navijati u taboru Mladosti. Potajno se nadaju raspletu koji će im omogućiti nastup u Evropi.

"Logično je da se nadamo. Prije svega, nadamo se da ćemo dobro obaviti posao s Krupom, koja je bodovno ispala, ali i dalje u zavisnosti od ishoda licenciranja takođe gaji neke nade. Bilo bi nerealno reći da nas ne zanima rezultat u Bijeljini. Nadamo se dobroj partiji Slobode, a onda ako sve bude onako kako priželjkujemo, ostaje da se vidi odluka Drugostepene komisije N/FS BiH. Ono na što mi direktno možemo uticati je igra protiv Krupe i svi igrači su spremni za nova tri boda", istakao je Enes Bistrivoda, direktor Mladosti.

Licencama za BHT Premijer ligu BiH na sjednici zakazanoj za ponedjeljak nadaju se Čelik, Sloboda i Krupa, dok Željezničar i GOŠK u prvostepenom postupku nisu dobili licence za Evropu. Iz N/FS BiH potvrdili su da sve odluke Drugostepene komisije u vezi s evropskom licencom idu na monitoring u UEFA. U slučaju bilo kakvih propusta rizikuje se da bh. kuća fudbala ubuduće izgubi postupak licenciranja, te da taj posao u potpunosti rade komisije UEFA.

Parovi 33. kola: Tuzla siti - Željezničar, GOŠK - Sarajevo, Radnik - Sloboda, Mladost - Krupa, Čelik - Široki Brijeg, Zvijezda 09 - Zrinjski. Sve utakmice igraju se u subotu od 17 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije