Fudbal

Radnik se priprema, u "Želji" rasulo

Radnik se priprema, u "Želji" rasulo
Foto: N.N. | Radnik se priprema, u "Želji" rasulo

Fudbalski klub Radnik odmah po dobijanju zvanične obavijesti iz Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH počeo je s intenzivnim pripremama za nastup na evropskoj pozornici, dok na drugoj strani, u Željezničaru, vladaju muk, nevjerica i strepnja.

Za domaće utakmice kvalifikacija za Ligu Evrope u UEFA Bijeljinci su već prijavili Gradski stadion u Banjaluci, jer njihov ne ispunjava uslove. Krenula je i potraga za kvalitetnim pojačanjima, dok šef stručnog štaba Mladen Žižović užurbano pravi plan priprema. Igrači će na odmoru po svemu sudeći biti najviše desetak dana.

"Zbog novonastale, za nas povoljne situacije mijenjamo plan i program za predstojeću sezonu. Izlazak u Evropu je veliki uspjeh za sve u klubu. Još jednom čestitam svojim igračima na petom mjestu i ujedno našem najboljem plasmanu u BH Telecom Premijer ligi BiH. Činjenica je da smo drugi dio sezone završili sa samo dva poraza, koji dovoljno govore o našem kvalitetu. Potvrdili smo da smo klub koji napreduje pa ćemo iskoristiti ovu priliku da dosljedno predstavimo naš fudbal na međunarodnoj sceni", rekao je Mladen Žižović.

Odlukom Drugostepene komisije za licenciranje N/FS BiH, tim sa "Grbavice", iako je na kraju sezone u bh. eliti završio kao četvrtoplasirani, morao je ustupiti svoje mjesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope Bijeljincima.

"Prije svega pohvalio bih članove nadležne komisije N/FS BiH, koji su proteklih dana trpili pritiske kako bi odluka bila promijenjena. Savez je još jednom pokazao dosljednost i principijelnost. Radnik je ispoštovao sve što je N/FS BiH tražio kako bi dobio licencu. Imamo malo vremena da se pripremimo. Predstoji nam aktivan odmor. Neki igrači će nam otići i moramo što prije pronaći adekvatna pojačanja", kazao je direktor Radnika Nebojša Tomić.

Dobro raspoloženje juče u bijeljinskom taboru moglo se osjetiti i kroz šaljivi komentar direktora, koji je tako za ovo ljeto najavio i jedan megaprojekat.

"Prvo pretkolo igraćemo u Banjaluci. Ako prođemo u drugi, treći krug ili više od toga, stadion u Banjaluci nećemo moći prijaviti jer ne ispunjava kriterijume za tu fazu takmičenja. U tom slučaju gradićemo u Bijeljini naš stadion po najvišim standardima", našalio se Tomić.

Na drugoj strani u timu sa "Grbavice", koji da je dobio licencu i bio bi nosilac u žrijebu, juče nikom nije bilo do šale. Prve računice govore da će ih kašnjenje isplate dugovanja prema bivšem treneru Slavku Petroviću koštati oko jedan milion KM. Naime, samo nastup u kvalifikacijama za Ligu Evrope donosi sigurnih 280.000 evra. Za eventualni plasman u drugi krug nagrada je dodatnih 260.000 evra. Pored novca od UEFA nagrada, "Željo" je ostao i bez zarade od prodaje ulaznica, sponzorskih ugovora i TV prava. Dio javnosti i navijača, sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, zbog toga traži ostavke članova Upravnog odbora, koji su u ponedjeljak naveče, iako nisu bili dobili zvaničnu odluku iz N/FS BiH, ipak održali hitnu sjednicu.

"Na sjednici Upravnog odbora rečeno je da će na svakoj narednoj sjednici Skupštine čelnici ponuditi svoje mandate na raspolaganje, uz predstavljeni izvještaj o radu. O neopozivim ostavkama nije bilo riječi, a Skupština će zasjedati 15. juna. Tada će, između ostalog, jedna od tema biti vezana i za traženje rješenja kako bi se nadoknadio finansijski gubitak zbog neizlaska u Evropu", rekli su za "Nezavisne" iz FK Željezničar.

Dopis pa izjašnjavanje

Čelnici "Želje", prije svih predsjednik Nihad Selimović, istakao je da će zvanično očitovanje o novonastaloj situaciji moći dati tek nakon što u klubu dobiju službeni dopis iz N/FS BiH u vezi s odlukama Komisije za licenciranje. Komisija je odluku donijela u ponedjeljak, a rok za njeno dostavljanje klubovima bio je 48 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije