Fudbal

Rahmanović se seli u Tursku

Rahmanović se seli u Tursku
Foto: FK Sarajevo | Rahmanović se seli u Tursku

Dobre partije Fudbalskog kluba Sarajevo u godini iza nas dodatno su povećale interesovanje stranih klubova za igrače sa "Koševa", a među najtraženijom "robom" svakako su Amar Rahmanović i Benjamin Tatar.

Iza Rahmanovića je fantastična godina. Uz osvojenu titulu prvaka M:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine izborio je i nastup u reprezentaciju BiH. Ofanzivni veznjak, koji je u karijeri igrao i za Slobodu, Olimpik, Novi Pazar, Istru 1961, Koper, Maribor i Celje, sada je najinteresantniji turskim klubovima, među kojima je najozbiljniji interes pokazao Konjaspor, koji će mu ponuditi dvoipogodišnji ugovor. Kako prenose turski mediji, danas ili sutra bi već trebalo da prođe ljekarski pregled i potpiše ugovor. Iz "bordo" kluba ništa ne otkrivaju.

"U ovom trenutku ne možemo potvrditi ništa zvanično vezano za medijske informacije o Amaru Rahmanoviću. U ovom trenutku ne možemo ništa niti demantovati niti potvrditi. Naravno, ponuda uvijek ima, ali zasad nemamo ništa što možemo podijeliti sa javnosti. Svaki dan se pojavi nešto novo u medijima za gotovo sve naše igrače, što je posljedica naših dobrih rezultata u kontinuitetu u proteklih nekoliko godina", istakli su iz FK Sarajevo.

Amar Rahmanović je za "bordo klub" ugovorom vezan još pola godine, što dodatno povećava mogućnost eventualnog transfera. Realizacijom ovog transfera, ofanzivni veznjak će biti ukupno peti fudbaler iz Bosne i Hercegovine u ovom timu nakon Ibrahima Šehića, Amira Hadžiahmetovića, Denija Miloševića i Marina Aničića. Najbolji posao sa Konjasporom napravio je do sada Fudbalski klub Željezničar prodajom Rijada Bajića za milion KM i Amira Hadžiahmetovića po istoj vrijednosti ugovora. Tržišna vrijednost Amara Rahmanovića, prema podacima Transfermarkta, trenutno je oko 1,6 miliona KM, ali se pretpostavlja da bi se u kasu Sarajeva moglo sliti ipak nešto manje novca.

Sarajevo je trenutno na vrhu liste najvećih transfera bh. igrača u inostranstvo. Najbolji posao napravili su odlaskom Gojka Cimirota u PAOK za 2,6 miliona KM u ljeto 2015. godine, dok je Nihad Mujakić pojačao Kortrijk za 2,2 miliona KM. Treći transfer ostvarila je Sloboda ustupivši Saida Husejinovića Verderu za 1,8 miliona KM.

U iščekivanju eventualnog transfera Rahmanović se sa aktuelnim šampionima već pet dana u Ljubuškom priprema za nastavak sezone u bh. eliti. Šef stručnog štaba Vinko Marinović svoje pulene okupio je 11. januara, ali su zbog nepovoljnih vremenskih uslova, snijega i hladnoće vrlo brzo iz Sarajeva otišli u Hercegovinu. Prva pripremna utakmica planirana je za srijedu. Zbog pandemije virusa korona djelimično je izmijenjen raniji plan priprema i otkazan odlazak ekipe u Tursku.

"Nakon što je u 2020. poduzet niz mjera u cilju sprečavanja širenja zaraze virusa korona, Klub je donio odluku da se završni dio priprema ove godine obavi u Hrvatskoj. Uzimajući u obzir veliki broj zaraženih u Turskoj te činjenicu da je lakše obezbijediti sigurno putovanje autobusima za igrače, stručni štab i drugo osoblje, uz lakšu kontrolu i poštivanje mjera, pripreme će se, umjesto u Antaliji, obaviti u Umagu", saopšteno je iz FK Sarajevo.

Ekipa će u Umagu boraviti od 28. januara do 9. februara, gdje će odigrati ukupno tri prijateljske utakmice. Prva je 30. januara s ekipom Domžale, 2. februara protivnik će im biti Levski iz Sofije i 8. januara Triglav. Po povratku u Sarajevo planirana je još jedna prijateljska utakmica, a protivnik i termin odigravanja susreta biće naknadno definisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije