Fudbal

Ramadani i Damjanac u Madridu osumnjičeni za pranje novca

Ramadani i Damjanac u Madridu osumnjičeni za pranje novca
Foto: Pixabay | Ramadani i Damjanac u Madridu osumnjičeni za pranje novca
N.N.

Španske vlasti pokrenule su istragu protiv fudbalskih menadžera Faljija Ramadanija i Nikole Damjanca, saopštila je Civilna garda, a prenijela Hina.

Ramadani i Damjanac su vlasnici agencije Lian sports, koja zastupa mnoge fudbalere, među kojima je i veliki broj srpskih.

Oni su osumnjičeni da su nezakonito stekli novac putem "fiktivnih transfera" preko klubova u Srbiji, Belgiji i na Kipru, a da su 10 miliona evra uložili u Španiji, prije svega u nekretnine.

Istragu u Španiji sa Civilnom gardom sprovodi i Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala. Ramadani i Damjanac, kao i dvoje članova njihovih porodica, treba da se pojave kod istražnog sudije u četvrtak, gdje će im biti predstavljeno za kakve se kriminalne radnje terete.

Španska policija istražuje ugovore svih fudbalera koje oni predstavljaju, a igraju u toj zemlji. Među ugovorima koji su u istrazi je i onaj vezan za transfer Luke Jovića, koji je ljetos iz njemačkog Ajntrahta prešao u Real Madrid.

Pored Jovićevog, traženi su ugovori fudbalera poput Stefana Savića, Luke Modrića i drugih. Španska policija je navodno tražila saradnju nekoliko zemalja. Civilna garda je navela da je 2017. godine saznala da su Ramadani i Damjanac stekli luksuzne kuće u mjestu Kalvija na Majorci, a to su sproveli "preko kompleksne strukture kompanija kako bi sakrili stvarne vlasnike".

"Nakon detaljnog pregleda i praćenja porijekla novca na međunarodnom nivou otkrilo se da su ti zastupnici formirali kriminalnu organizaciju koja je bila sposobna da kontroliše razne fudbalske klubove u zemljama poput Srbije, Kipra ili Belgije, sprovodeći ondje fiktivne transfere za koje se saznalo iz dokumenata koje su otkrili mediji i platforma 'Football Leaks'", navedeno je u saopštenju.

Kako se još dodaje, Ramadani i Damjanac na taj način su se obogatili te nanijeli veliku finansijsku štetu klubovima i državnim budžetima u zemljama gdje su utajili porez.

Među klubovima preko kog su ostvarivali vlastitu korist naveden je kiparski Apolon Limasol. Transakcije su obavljali preko svoje kancelarije za poresko savjetovanje na Malti i predstavništva u drugim državama, gdje su njihovi zaposleni učestvovali u "prikrivanju traga novca, a onda i u izbjegavanju plaćanja poreza u Španiji".

Španska policija je tražila saradnju Europola koja je pomogla istrazi analitikom i operativnim radom i povezala sve institucije.

Istražni sudija u Madridu odobrio je akciju kodnog imena LANIGAN tokom koje je stotinak policajaca Civilne grade i poreske uprave pretražilo kancelarije i kuće na Balearskim ostrvima, u Barseloni, Madridu, Malagi, Sevilji, Almeriji, Valensiji, Asturiji, baskijskoj provinciji Gipozkoa i gradovima Vitoriji i Pontevedri u potrazi za dokazima o poreskim prevarama i pranju novca.

Pretresene su i advokatske kancelarije, kao i prostorije fudbalskih klubova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije