Fudbal

Rezultat istrage skandala u NWSL: Zlostavljanje kao sistem rada

Rezultat istrage skandala u NWSL: Zlostavljanje kao sistem rada
Foto: NWSL | Rezultat istrage skandala u NWSL: Zlostavljanje kao sistem rada

Nezavisnom istragom skandala koji je prošle sezone izbio u američkoj Nacionalnoj ženskoj fudbalskoj ligi (NWSL) utvrđeno je da su emotivno zlostavljanje i seksualni prestupi bili sistemski u tom sportu, a da je pogođeno više timova, trenera i igrača.

"Zlostavljanje u NWSL je ukorenjeno u dubljoj kulturi ženskog fudbala - počev od liga mlađih kategorija - koja normalizuje treniranje uz verbalne uvrede i zamagljuje granice između trenera i igrača", objavljeno je u ponedjeljak u izvještaju bivšeg vršioca dužnosti sekretarke za pravosuđe Seli Jejts, prenosi agencija Asošijeted pres.

Američki fudbalski savez angažovao je Jejtsovu i pravnu firmu "King & Spaulding" nakon što su bivše fudbalerke Šinejd Fereli i Mana Šim ioptužile za maltretiranje i seksualnu prinudu, koje datiraju od prije deceniju, a koje su povezane sa bivšim trenerom Polom Rajlijem. Njihovo svjedočenje objavljeno je u septembru 2021. na sportskom portalu "The Athletic". Rajli, koji je odbacio optužbe, brzo je dobio otkaz na položaju glavnog trenera tima Nort Karolajna Karidž dok je komesarka NWDL Lisa Berd podnijela ostavku.

Međutim, problem je mnogo širi od tog slučaja. Pet od 10 glavnih trenera u ženskoj fudbalskoj ligi je prošle sezone otpušteno ili je podnijelo ostavke zbog optužbi za prestupe.

"Verbalno i emotivno zlostavljanje koje igrači u NWSL opisuju nije 'strogo' treniranje. I pogođeni igrači nisu stidljivi. Među najboljim su sportistima u svijetu", napisala je Jejtsova.

Istražitelji su razgovarali sa više od 200 ljudi, a 24 entiteta i pojedinca su dostavili dokumenta. Fudbalski savez je takođe dostavio dokumenta, a pravna firma je pregledala 89.000 za koje je utvrđeno da su relevantna.

Predsjednica Američkog fudbalskog savjeta Sindi Parlou Kon saopštila je da su rezultati istrage "tragični i duboko uznemirujući".

"Opisano zlostavljanje je neoprostivo i nema mu mjesta na terenu, u bilo kojem trening centru ili na radnom mjestu. Kao nacionalno sportsko tijelo, Fudbalski savez je u potpunosti riješen da uradi sve što je u njegovoj moći da osigura da svi igrači - na svim nivoima - imaju bezbjedno i dostojanstveno mjesto da uče, razvijaju se i takmiče se", navodi se u saopštenju.

U izvještaju se iznosi niz preporuka da se da prioritet zdravlju i bezbjednosti igrača. Među njima je i da timovi obavezno precizno prijave prestupe trenera ligi i fudbalskom savezu da bi se osiguralo da ne mogu da menjaju timove. Takođe se poziva na sadržajnu provjeru trenera i pravovremenu istragu optužbi o zlostavljanju.

Iz Nacionalne ženske fudbalske like je saopšteno da razmatraju izvještaj. Istragu sprovode i liga i udruženje igrača NWSL.

"Prepoznajemo strijepnju i mentalni stres koji su ove istrage izazvale i traumu koju mnogi - uključujući igrače i osoblje - moraju ponovo da preživljavaju. Divimo se njihovoj hrabrosti što su u javnost iznijeli svoje priče i uticali na promjene koje su neophodne za dalje funkcionisanje lige", saopštila je komesarka NWSL Džesika Berman.

Istraga je bila fokusirana na tri bivša trenera - Rajlija, Kristija Holija iz Rejsing Luivila i Rorija Dejmsa iz Čikago Red Starsa.

U izvještaju se opisuje slučaj iz aprila prošle godina kada je Holi pozvao fudbalerku Erin Sajmon da zajedno odgledaju video utakmice i navodno joj rekao da će je dodirnuti za svaki pogrešni pas. Sajmonova je istražiteljima rekla da joj je Holi "gurnuo ruku u hlače i ispod majice".

Sajmonova, koja sada igra za Lester Siti, kaže da previše sportista pati u tišini zato što se plaše da ih niko neće saslušati.

"To znam zato što sam se ja tako osjećala. Tokom mnogih teških dana, samo me je vjera održala. Želim da uradim sve što mogu da osiguram da ni jedan igrač ne iskusi isto što i ja. Ovaj izvještaj omogućava da se konačno čuje naš glas i prvi korak je ka tome da se obezbjedi radno mjesto puno poštovanja koje svi zaslužuju", poručila je Sajmonova.

Holi je otpušten, ali njegov tim nije javno govorio o razlogu. Fudbalski savez saopštio je da će odbor direktora i liderski tim odmah početi da primjenjuju preporuke iz izvještaja.

(Glasamerike)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije