Fudbal

Rođendan slavi veliki "Batigol" (VIDEO)

Rođendan slavi veliki "Batigol" (VIDEO)
Foto: Twitter / Printscreen | Rođendan slavi veliki "Batigol" (VIDEO)

Danas svoj 54. rođendan slavi Gabrijel Omar Batistuta, bivši argentinski profesionalni fudbalski igrač kojeg je golgeterski učinak svrstao među ikone italijanske Serije A i argentinske reprezentacije.

Batistuta je svoj profesionalni debi imao u Argentini 1988. s Njuels Old Bojsima iz Rosarija. Postigao je sedam golova u 24 utakmice tokom prve sezone dok je ekipa stigla do finala Kopa Libertadores, godišnjeg turnira koji se sastoji od najboljih južnoameričkih fudbalski klubova.

Njegov zvjezdani učinak doveo ga je do liste dviju najpopularnijih ekipa u zemlji: prvo River Plata, za koji je vidio malo akcije, a zatim Boka Juniorsa, u koji je prebačen 1990. S Bokom se otkrio kao smrtonosni napadač, završivši kao najbolji strijelac lige 1990/91 s 23 gola u 29 utakmica.

Batistutina igra privukla je pažnju evropskih klubova, a 1991. je potpisao za Fiorentinu iz italijanske Serije A, gdje se ponovo pokazao kao mašina za postizanje golova, zaradivši uskoro međunarodno priznati nadimak "Batigol" (amalgam prvog dijela njegova prezimena i italijanske riječi za gol).

Batistutin uspješan boravak u timu iz Firence uključivao je nekoliko nezaboravnih timskih postignuća - posebno Fiorentinu koja je osvojila italijanski kup i italijanski superkup 1996. godina - i mnoštvo izvanrednih individualnih postignuća. Tokom sezone 1994/95. postavio je rekord postigavši pogotke u 11 uzastopnih utakmica na putu do 26 golova u sezoni.

Godine 1998. proglašen je najboljim stranim igračem godine u Serije A.

Godine 2000., u jednom od najskupljih transfera u istoriji fudbala, Batistuta je prešao u Romu. Tamo je postigao ono što nije uspio tokom devetogodišnjeg boravka u Fiorentini: osvojio je naslov prvaka Serije A (Skudeto) u svojoj prvoj sezoni s Romom, čemu je pridonio s 20 golova.

Sa svojom novom ekipom takođe je osvojio italijanski Superkup i još jedan nadimak, "El Rey Leon" ("Kralj lavova"). Nakon kratkog boravka na pozajmici u milanskom Interu 2003., preselio se u posljednji tim za koju je igrao, katarski Al-Arabi, s kojim je osvojio prvenstvo u sezoni 2003/04., dok je bio vodeći u ligi po broju golova sa njih 25 postignutih.

Batistuta je imao svoj međunarodni debi za Argentinu u reprezentaciji koja je osvojila Kopa Amerika turnir 1991. godine, a ponovo je bio u postavi kada su ponovili taj trijumf 1993. Takođe je osvojio nagradu kao najbolji strijelac na turnirima Kope 1991. i 1995.

Na tri Svjetska prvenstva na kojima je učestvovao (1994., 1998. i 2002.), Batistuta je zabilježio 10 golova. S 54 pogotka u 78 međunarodnih utakmica bio je najbolji strijelac argentinske reprezentacije sve dok njegov rekord nije srušio Lionel Mesi. Godine 2004., godinu prije nego što je gomila povreda u kasnoj karijeri okončala njegov 17-godišnji niz, uvršten je na FIFA 100, listu najboljih živućih igrača svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije