Fudbal

"Rođeni" čekaju prvu pobjedu na stadionu "Pod Bijelim brijegom"

"Rođeni" čekaju prvu pobjedu na stadionu "Pod Bijelim brijegom"
Foto: N.N. | "Rođeni" čekaju prvu pobjedu na stadionu "Pod Bijelim brijegom"

Fudbaleri Veleža još čekaju prvu pobjedu na stadionu "Pod Bijelim brijegom" protiv Zrinjskog, što će sutra od 17 časova pokušati ostvariti u odgođenoj utakmici 2. kola M:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine.

"Rođeni" nikada u poslijeratnoj istoriji nisu osjetili slast pobjede u mostarskom gradskom derbiju na stadionu na desnoj obali Neretve, izuzme li se službeno registrovanih 3:0 nakon što je prekinuta utakmica Kupa BiH  iz 2011.

U zadnja dva ogleda ova dva tima Velež takođe nije pobijedio na stadionu "Pod Bijelim brijegom". U maju je bilo 1:1, a šest mjeseci ranije 3:1  za "plemiće". Velež je prethodno slavio dva puta uzastopno 2:0 i 1:0 na svom stadionu "Rođeni".

"U ovom trenutku se sastaju dvije ekipe koje žele da igraju, koje igraju visoki presing i igraju za gol više. Očekujem dobru utakmicu ukoliko bude dozvoljavalo vrijeme jer se očekuje sparina. To može da umanji kvalitet utakmice, ali sve drugo - akteri i forma obje ekipe - nam obećavaju da neće izostati kvalitet", rekao je Feđa Dudić, trener Veleža.

Zrinjski se nakon dva vezana remija ove sezone u prošlom kolu vratio pobjedama u Trebinju protiv Leotara, dok je Velež remizirao u derbiju na domaćem terenu protiv Sarajeva, te prethodno savladao Leotar kući i Široki Brijeg na "Pecari".

 "Mi smo u dobroj seriji rezultata. Sve utakmice koje smo odigrali smo odigrali na jako dobrom nivou. Zrinjski je furiozno krenuo u prvenstvo. Odigrali su nekoliko fantastičnih utakmica protiv dobrih protivnika i ostvarili dobre rezultate. Bilo ih je lijepo gledati za oko. Međutim, koliko imaju vrlina imaju sigurno i mana, koje ćemo mi pokušati da iskoristimo", istakao je Dudić.

Iako je riječ o utakmici koja kao i svaka druga jednako nosi tri boda, oba trenera svjesna su da je gradski derbi, a mostarski posebno, ipak utakmica koja ima i određenu dimenziju više. Posebno je ovaj značajan i zbog činjenice da će nakon mnogo vremena biti igran pred publikom.

"Naravno da je to veliki rivalitet jer igraju dva kluba iz istog grada. Pokušaćemo se pred našim navijačima predstaviti najbolje što možemo i naravno da se nadamo pobjedi. Velež je respektabilan protivnik, u Evropi su pokazali na koliko visokom nivou mogu igrati. Nadam se da će sve proteći u fer-pleju", rekao je Sergej Jakirović, trener Zrinjskog, i dodao:

"Napravili smo miks koji zasad ide dobro i vidi se po igrama da smo napredovali u svim segmentima igre. Pet puta smo već gostovali i imamo zadovoljavajući broj bodova. Ova će ekipa još rasti jer nismo još na 100 odsto."

M:TEL PREMIJER LIGA BiH

1. Tuzla siti         7       6       1       0       17:7  19

2. Zrinjski 7       4       3       0       12:2  15

3. Sloboda 8       4       3       1       9:5    15

4. Sarajevo          8       4       2       2       10:7  14

5. Velež     7       3       2       2       7:7    11

6. Željezničar      8       2       4       2       6:7    10

7. Široki Brijeg   8       1       6       1       3:2    9

8. Rudar     8       2       2       4       9:10  8

9. Borac     7       1       4       2       8:12  7

10. Leotar  8       1       2       5       4:10  5

11. Posušje         8       1       2       5       4:14  5

12. Radnik 8       0       3       5       7:13  3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije