Fudbal

Rusi pod jednim uslovom mogu nastupiti na Mundijalu 2022. godine

Rusi pod jednim uslovom mogu nastupiti na Mundijalu 2022. godine
Foto: Ilustracija | Rusi pod jednim uslovom mogu nastupiti na Mundijalu 2022. godine

Svjetska antidoping agencija (WADA) zabranila je Rusiji učestvovanje na, između ostalog, narednim ljetnim i zimskim Olimpijskim igrama i Svjetskom prvenstvu u fudbalu 2022. godine, zbog neovlaštenog kršenja laboratorijskih podataka o dopingu.

Iz FIFA su nakon toga zatražili pojašnjenje ove odluke, a iz WADA-e su istaknuli kako će ruski nogometaši imati priliku da nastupe na Svjetskom prvenstvu.

"Ako se Rusija i kvalifikuje, neće smjeti nastupiti pod tim imenom već je postavljen mehanizam prema kojemu može podnijeti zahtjev za nastupom na neutralnoj osnovi", izjavio je predsjednik WADA Komisije za žalbe Džonatan Tejlor, renosi "Klix.ba".

To znači da bi Rusi na Mundijalu igrali bez svoje zastave, himne i u neutralnim dresovima, a pitanje je da li će biti spremni na to ako izbore plasman u Katar 2022. godine. Iz FIFA su poručili da su dobili obavještenje od WADA.

"FIFA je dobila dopis o odluci Izvršnog komiteta WADA i trenutno smo u kontaktu kako bi razjasnili kako će ova odluka uticati na fudbal", odgovorili su iz krovne kuće svjetskog fudbala za ruske medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije