Fudbal

Rusmir Cviko: "Zmajevima" mjesto na Euru

Rusmir Cviko: "Zmajevima" mjesto na Euru
Foto: N.N. | Rusmir Cviko: "Zmajevima" mjesto na Euru

Fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine je mjesto na Evropskom prvenstvu, smatra Rusmir Cviko, trener u stručnom štabu selektora Dušana Bajevića.

Četrdesetosmogodišnji fudbalski stručnjak, koji je svojevremeno radio i u omladinskim bh. selekcijama naše zemlje, zatim u Kini, te kao pomoćnik Amara Osima sa Željezničarom osvojio pet trofeja, uvjeren je u uspjeh sa "zmajevima". Više je, kaže, parametara koji ukazuju da se Edin Džeko i društvo mogu naći i treba da se nađu narednog ljeta na turniru najboljih ekipa Starog kontinenta.

"Bez obzira na neke posljednje rezultate, neke kikseve, reprezentaciji BiH je mjesto na Euru i ova grupa ljudi na čelu sa Dušanom Bajevićem učiniće sve da to i dokaže. Po 'pedigreu', po igračima koje imamo, po njihovoj trenutnoj formi mi smo objektivno bolji od velikog broja ekipa koje su već izborile Euro. Kvalitet imamo, treba nam dobra atmosfera, dobro posložene stvari, dobra analiza svakog protivnika i sve će u konačnici biti onako kako smo zamislili i kako svi želimo. Siguran sam da možemo vratiti reprezentaciju BiH u život. Zato i jesmo tu i zato smo se prihvatili posla", smatra Cviko.

Autoritet, znanje, predanost poslu i ogromno iskustvo koje "princ sa Neretve" ima možda su i glavni razlog za optimizam pred polufinale baraža Lige nacija protiv Sjeverne Irske i eventualno finala protiv boljeg iz meča Irska  Slovačka. Legendarni Mostarac donio je maksimalnu ozbiljnost. Profesionalan pristup u radu, kaže Cviko, može se osjetiti od prvog susreta sa Bajevićem.

"Sa Bajevićem se ništa ne prepušta slučaju. Već smo pregledali veliki broj utakmica i odmah počeli s analizama. Već smo imali tri radna sastanka. Obiman je posao pred nama, a selektor to uspješno koordinira. Nama svima koji smo oko njega je čast i zadovoljstvo raditi s čovjekom koji je istinska fudbalska legenda BiH, Jugoslavije i Evrope. Njegova riječ ima težinu i siguran sam da će ga i igrači maksimalno ozbiljno shvatiti. Izbor Dušana Bajevića za selektora je pun pogodak čelnika N/FS BiH", istakao je Cviko.

Bivšem selektoru Robertu Prosinečkom zamjeralo se, između ostalog, nepozivanje u državni tim igrača iz BH Telecom Premijer lige BiH. Bajevićevi saradnici će obratiti pažnju i na "domaće" fudbalere.

"Neće niko ostati neprimijećen. Mi u stručnom štabu smo već dobili zadatke od selektora koje igrače da pratimo, odnosno klubove i utakmice. Svi potencijalni kandidati za državni tim su pod našim skenerom, bilo da igraju u ligama petice, negdje drugo u Evropi i svijetu, ili u BiH. Svakako da ćemo potrošiti vrijeme i na praćenje dešavanja u BHT Premijer ligi BiH", najavio je Cviko.

Selektor je u jednom obraćanju rekao da u utakmicama baraža nije bitna ljepota u igri, nego pobjeda.

"Ja bih volio da reprezentacija izgleda pobjednički. Na tome ćemo raditi. Nama je cilj da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, a cilj opravdava sredstva. Bitno je na bilo koji način proći prvu, a onda i drugu utakmicu. Treba iskoristiti sva naša sredstva, otkriti protivničke mane", zaključio je Cviko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije