Fudbal

Safet Sušić pred otkazom

Safet Sušić pred otkazom
Safet Sušić pred otkazom

Safet Sušić mogao bi u petak biti smijenjen sa funkcije selektora najbolje fudbalske reprezentacije BiH, potvrdio je danas u razgovoru za "Nezavisne novine" Darko Ljubojević, potpredsjednik N/FS BiH.

"Zmajevi" su kvalifikacije za odlazak na Evropsko prvenstvo otvorili neočekivanim porazom u Zenici od totalnog autsajdera Kipra rezultatom 1:2. Bio je to dovoljan razlog za sazivanje vanredne i hitne sjednice Izvršnog odbora.

"Raspravljaćemo o startu kvalifikacija, odnosno razlozima lošeg rezultata. Razmotrićemo šta je urađeno u proteklom periodu, odnosno o odgovornosti selektora", rekao je Ljubojević.

To, ipak, ne znači da će Pape i sigurno biti smijenjen. Stručnjak koji je jedini uspio odvesti "zmajeve" na Mundijal mogao bi dobiti ultimatum, vjerovatno, da mora osvojiti svih šest bodova u oktobarskim utakmicama u gostima sa Velsom i kući sa Belgijom.

"Nezahvalno je prejudicirati o ishodu sjednice. Hipotetski, svaki selektor može biti smijenjen u svakom trenutku. Ne znam kako će reagovati članovi Izvršnog odbora, kojima je, ukoliko se eventualno bude glasalo, za smjenu potrebno 12 'ruku'", objasnio je Ljubojević.

Sjednica je sazvana na inicijativu predsjednika Saveza Elvedina Begića, uz saglasnost ostalih članova. Bez obzira na to hoće li Pape nakon petka ostati na klupi "zmajeva" ili ne, svi su saglasni da je poraz od 160. reprezentacije na FIFA rang-listi upalio alarm za uzbunu i zabrinutost.

"Moramo reagovati nakon jedne ovakve utakmice. Gubilo se i ranije od Rumunije, Francuske, Slovačke... Uvijek smo se u takvim situacijama uspijevali vratiti, dok je ovog puta situacija objektivno najkomplikovanija. Potrebni su neki odgovori, ne samo zbog poraza. Problem je i s atmosferom u ekipi o čemu svakodnevno možemo čitati u medijima", smatra Ljubojević.

U "bh. kući fudbala" nisu zaboravljene Sušićeve ranije zasluge, između ostalog, i višemilionska premija koju je donio Savezu.

"Naravno, takvi podvizi se ne zaboravljaju, ali isto tako kad nema rezultata i kada se izgubi od ekipa kao što je Kipar, neko treba da pruži objašnjenja", rekao je Ljubojević.

50.000

KM navodno je mjesečna plata Safeta Sušića, iako to u N/FS BiH niko ne želi da potvrdi, jer spada u domen "poslovne tajne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije