Fudbal

Safet Sušić slavi rođendan

Safet Sušić slavi rođendan
Foto: N.N. | Safet Sušić slavi rođendan
Vedran Radenović

Safet Sušić najuspješniji selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, danas slavi 66. rođendan.

Popularni Pape prvi je i jedini do sada fudbalski stručnjak koji je uspio odvesti "zmajeve" na jedno veliko takmičenje - Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

Prema brojnim anketama i izborima važi za najboljeg fudbalera svih vremena u Bosne i Hercegovine, regiji i jednog od najboljih u Evropi.

Rođen je 13. aprila 1955. godine u Zavidovićima, gdje je i počela njegova blistava igračka karijera u niželigašu Krivaji, a već sa 16 godina počeo igrati u prvom timu. Sezonu 1972/73. počeo je kao igrač Fudbalskog kluba Sarajeva, prvo kao junior, te je onda 3. avgusta 1973. godine debitovao u prvoj postavi seniora. U sljedećih desetak godina i 600 odigranih utakmica, Safet Sušić je za "bordo tim" postigao 400 pogodaka. Godine 1982. prešao je u francuski Pariz Sen Žermen, gdje ostaje devet godina i ostavlja veliki trag. Jedan je od najvećih fudbalera koji su igrali u tom slavnom klubu. 

Za reprezentaciju SFRJ je debitovao 1977. godine u Budimpešti protiv Mađarske i postigao dva pogotka.

Na sljedećoj utakmici, protiv Rumunije u Bukureštu postiže prvi het trik. Slijedi još jedan protiv Italije u Zagrebu, pa još jedan protiv tadašnjih svjetskih prvaka Argentine tri mjeseca poslije u Beogradu. Takav početak u reprezentaciji do tada nije zabilježen, 11 pogodaka u prvih deset utkamica. S reprezentacijom Jugoslavije bio je učesnik svjetskih prvenstava u Španiji 1982. i Italiji 1990, te evropskog u Francuskoj 1984.

U karijeri je višestruko nagrađivan, između ostalog i nagradom za najboljeg trenera Bosne i Hercegovine u 2014. godini u tradicionalnom Izboru najboljeg sportiste BiH u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT. Takođe, izabran je i za najboljeg igrača Bosne i Hercegovine u zadnjih 50 godina (UEFA Hall of Fame) - 2000. godine, te najboljeg stranog igrača ikad u Francuskoj i u PSŽ.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije