Fudbal

Savez traži vraćanje publike, klubovi poručuju: Fudbal se igra zbog navijača

Savez traži vraćanje publike, klubovi poručuju: Fudbal se igra zbog navijača
Foto: Velibor Tripić/Arhiv | Savez traži vraćanje publike, klubovi poručuju: Fudbal se igra zbog navijača

Fudbal se igra zbog navijača, poručuju iz klubova M:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine, komentarišući najnoviju incijativu Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH upućenu nadležnim institucijama da eventualno dozvole povratak navijača na tribine.

U dopisu kriznim štabovima dostavljenom iz bh. kuće fudbala navodi se između ostalog da je do sada odigrano 19. kola jesenjeg dijela sezone i da su N/FS BiH i klubovi poduzeli maksimalne mjere i napore u organizaciji utakmica u skladu sa svim epidemiološkim i zdravstvenim preporukama. Dodaje se da utakmice na otvorenom nisu bile izvor širenja zaraze virusa korona.

"Upućujemo molbu za odobrenje organizacije utakmica M:tel Premijer lige BiH s prisustvom gledalaca u proljetnom dijelu prvenstva, a koje počinje 27. i 28. februara. S obzirom na višestruki značaj prisustva gledalaca na utakmicama, uključujući prihode od ulaznica, promociju takmičenja, zainteresovanost sponzora, kao i ozbiljan pristup organizaciji od strane klubova i kontrole od N/FS BiH, molimo vas za odobrenje u skladu sa određenim uslovima", navodi se u dopisu N/FS BiH.

A uslovi su da ne bi bilo dozvoljeno prisustvo gostujućih navijača. Takođe, gledaoci bi bili smješteni na tribinama sa sjedećim mjestima i ukupan broj na jednoj tribini bio bi deset odsto kapaciteta tribine. Svako sjedište na kojem je dozvoljeno sjedenje bi bilo označeno obaveznim razmakom između sjedišta od minimalno dvije prazne stolice, te minimalno dva prazna reda. Na stadionima bi bili otvoreni svi ulazi da se izbjegnu gužve, ne bi bilo fizičkog kontakta među gledaocima i poštivale bi se sve ostale epidemiološke mjere.

"Nadležne zdravstvene institucije su zadužene da naprave procjenu i daju eventualno odobrenje. Naravno da se svaki sport, a posebno fudbal, igra zbog publike i želja svih je da se navijači vrate na tribine. Navijači nam nedostaju, ali treba biti svakako oprezan jer bez obzira na neke manje brojke situacija još nije bezazlena. Mi smo kao narod pomalo oguglali i ne obraćamo pažnju da i dalje imamo ljude koji umiru. Treba biti veoma oprezan", rekao je Dejan Lukendić, direktor FK Borac.

Među klubovima koji uživaju veliku podršku svojih navijača je i Zrinjski. Mostarci su u zimskoj pauzi odigrali nekoliko prijateljskih utakmica, nezvaničnih, koje su već privukle pažnju gledalaca.

"U potpunosti podržavamo nastojanja u iznalaženju mogućnosti vraćanja barem dijela publike na stadione u BiH. Trenutno stanje zaista je izgubilo svaki smisao. Nogomet nisu samo nogometaši na terenu, nego i publika i atmosfera. Drago nam je da se brojke zaraženih popravljaju, da je situacija bolja, a nadamo se da odgovornim ponašanjem možemo doći do vraćanja navijača", rekao je Mario Pandža, portparol NK Zrinjski.

Sličan stav dijele i u gradskom rivalu Veležu. Trener "rođenih" Feđa Dudić nada se pozitivnom odgovoru nadležnih.

"To bi bio pravi potez. Očigledno je da su se ljudi zaželjeli utakmica uživo. Vidi se to na prijateljskim susretima brojnih klubova ove zime. Susret Zrinjski - Čapljina gledalo je oko 500 navijača. 'Željinu' utakmicu sa nama isto tako i još bezbroj je primjera. Ako postoji mogućnost za tako nešto, bilo bi zaista lijepo. Ako mogu šoping centri biti puni, ne vidim razloga da se ne dozvoli i navijačima na stadionima uz određenu distancu i mjere zaštite", poručio je Dudić.

Jedan od klubova sa najvećim brojem fanova, sarajevski Željezničar, takođe je tokom zime privukao pažnju svojih navijača, čak i na treninzima.

"Željezničar je među klubovima sa najvećom armijom navijača u BiH i sigurno je da novonstala situacija u najvećoj mjeri utiče na naš klub. Fudbal se igra zbog publike i nadamo se da će to vrlo brzo biti slučaj na našim stadionima, makar i u ograničenom kapacitetu", istakli su iz FK Željezničar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije