Fudbal

Selimović sprema prijave

Selimović sprema prijave
Foto: N.N. | Selimović sprema prijave

Uradićemo reviziju finansijskog stanja u Fudbalskom klubu Željezničar i ukoliko se pokažu bilo kakve sumnje u eventualne pronevjere - podnijećemo prijave, najavio je Nihad Selimović, novoimenovani predsjednik kluba sa "Grbavice".

Dug Željezničara u ovom trenutku iznosi oko tri miliona KM, ali novoimenovani prvi čovjek unaprijed kaže da ne želi nikoga da optužuje. I za prethodnu upravu tvrdi da je napravila niz dobrih poteza, prije svega u vidu infrastrukturnih projekata.

"Ništa nije nemoguće, samo treba poslagati prioritete. U ovom trenutku nam prije svega trebaju mir i jedinstvo. Nastale su neke podjele unutar kluba, prepucavanja, frakcije, a to je samo gubljenje vremena", smatra Selimović i dodaje:

"I prethodna uprava je napravila dosta dobrih stvari. Izostao je sportski segment, koji je najvažniji. Bez rezultata nema kluba i učinićemo sve da to popravimo što prije. Iako zaostajemo 15 bodova, nismo i nećemo odustati od borbe za titulu i izlaska u Evropu".

Jedan od uslova za rezultat svakako je i finansijska stabilnost, što u ovom trenutku "Željo" nema. Prema tvrdnjama direktora Mirsada Šiljka, stanje na računima je nula KM i računi su blokirani.

"Obaveze prema dobavljačima su 630.000 KM, prema izvođačima građevinskih i elektro radova 225.000 KM, a prema izvođaču radova koji je promijenio teren 315.000 KM. Obaveze po pitanju postavljenog hibrida iznose 350.000 KM, a ovu obavezu preuzeo je N/FS BiH", rekao je Šiljak na sjednici Skupštine.

Takođe, klub je prije godinu od Ziraat banke dobio kredite od 800.000 KM. Klub ima i revolving u iznosu od 140.000 KM, koji je obnovljen u novembru, a revolving u iznosu od 300.000 KM dospio je na naplatu 21. decembra. Tu su i troškovi nabavke LED displeja od 181.000 KM, pozajmica od 20.000 KM, te obaveze prema uposlenicima, igračima i trenerima, sadašnjim i bivšim, te presuda u korist bivšeg trenera Slavka Petrovića od 34.000 KM.

"Iznenađen sam dugovanjima koja su nabrojana. Mislio sam da je situacija bolja. Mnogo toga treba da se izmiri, isplati, ali prije svega želimo deblokirati račun. Očekujemo da će to biti do kraja ove sedmice i idemo korak po korak. Uradićemo reviziju, a ukoliko utvrdimo bilo kakve nezakonitosti spremni smo podnijeti prijave protiv bilo koga. Isto tako spreman sam da i moj rad sutra bude predmet istrage ukoliko neko posumnja u nešto nečasno", najavio je Selimović.

Klub ima i potraživanja od 823.000 KM. Tako grčki AEK za Anela Šabanadžovića treba uplatiti drugu ratu u iznosu od 488.957 KM, a Udineze je za Riada Bajića dužan 139.594 KM, zatim beogradski Partizan za Gorana Zakarića 97.791 KM, Basaksehir za Bajića 93.879, a FK Sarajevo je "Želji" dužan 3.450 KM.

Osim novi trener?

Imenovanje novog šefa stručnog štaba takođe je jedan od prioriteta nove uprave. Amar Osim prvi je pik, a imenovanje bi se moglo desiti već u utorak.

"Prvu zvaničnu sjednicu Upravnog odbora u novom sazivu planiramo u utorak poslije podne. Tada ćemo odrediti metodologiju našeg rada. Osim je prvi na listi želja za novog trenera. Nismo još zvanično razgovarali. Želimo njega, ali to ne znači da mora i da će biti. Moj stav je jasan - da klub ne smije zavisiti od pojedinca, ma ko to bio", kaže Selimović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije