Fudbal

''Sindrom Ronaldo'' šteti Portugalcima: Na jedvite jade trijumf protiv Češke

''Sindrom Ronaldo'' šteti Portugalcima: Na jedvite jade trijumf protiv Češke
Foto: Tanjug/AP | ’’Sindrom Ronaldo’’ šteti Portugalcima: Na jedvite jade trijumf protiv Češke

U posljednjoj utakmici prvo kola grupne faze sastali su se Portugal i Češka. U Lajpcigu smo vidjeli tvrdu utakmicu u kojoj je Martinezova ekipa uspjela da pronađe način i pobijedi – 2:1.

Riječ je o reprezentacijama koje su se međusobno sastajale pet puta od čega je Portugal slavio četiri puta, a Češka je bila jednom trijumfalna.

Početak je protekao u ispitivanju snaga, da bi potom Portugal počelo polako da steže obruč i da povećava svoj nalet i pritisak ka golu Čeha.

Prvi dio igre je bio dosta letargičan i bez nekih velikih uzbuđenja. Portugal se trudio i pokušavao da nešto uradi, ali Češka je bila konsolidovana u odbrani i nije previše dopuštala. Česi su postavili pravi bedem ispred svog gola.

Čini se da taj ’’ronaldovski sindrom’’ još uvije nije prošao i svaki napad lopta mora da ide na na Kristijana. U nekim situacijama je to dobro, ali u većini ne, jer Ronaldo usporava porutgalski tim te sva ta kreativnost i brzina koju posjeduju zapravo samo propada.

Na poluvrijeme se otišlo sa najnepopularnijim rezultatom u fudbalu – 0:0.

Drugi dio je počeo isto tromo, a onda je uslijedio šok za Portugal.

Lukaš Provod je fino šutnuo i pogodio u malu mrežicu te tako u 61. minuti donio svojoj reprezetnaciji vođstvo – 1:0.

Roberto Martinez nije sjedio skrštenih ruku. Odmah je povukao određene poteze i kao rezultat istih u igru ubacio Inasija i Žotu. Pritisak se pojačao, a izjednačenje je došlo poslije autogola Češke koji je postigao Robin Hranač u 69. minuti – 1:1.  

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Ravnoteža snaga se polako ponovo pomijerala na stranu Portugala. Bilježimo šut Vitinje u 77. minuti te dobru intervenciju Češkog čuvara mreže.

Trebalo je čekati do 92. minute da Portugal konačno pronaše način da ugura tu loptu u gol. Naime, Fransisko Konseisao je pogodio poslije jednog sretnog odbitka kada mu se lopta našla tačno u nogama kada nije imao prevelikih problema da ju sprovede u gol.

Utisak je da je previše lopti išlo na legendarnog Portugalca, kao da je u svlačionici napravljen plan da svaka lopta mora da ide na njega.

Poslije prvo kola grupne faze, poredak je takav da je Turska i Portugal imaju po tri poena dok dok su Češka i Gruzija ostale bez plijena poslije ovog prvog kola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije