Fudbal

Široki Brijeg se pojačava za nastavak sezone, stiže iskusni Poljak

Široki Brijeg se pojačava za nastavak sezone, stiže iskusni Poljak
Foto: N.N. | Široki Brijeg se pojačava za nastavak sezone, stiže iskusni Poljak

Dvadesetdvogodišnji Josip Maganjić treće je pojačanje Nogometnog kluba Široki Brijeg za proljetni dio sezone M:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine, a u narednim danima očekuje se dolazak iskusnog pojačanja iz Poljske.

Ugovor s timom s "Pecare" potpisao je do ljeta 2022. godine. Riječ je o fudbaleru koji može pokriti sve pozicije u napadu. U klub iz Hercegovine je stigao kao slobodan igrač nakon raskida ugovora s italijanskim prvoligašem Fiorentinom iz Firence, u koji je u ljeto 2016. godine prešao iz splitskog Hajduka. U Firenci je igrao za mladu ekipu koja se takmiči u Primaveri, dok je 2019. godine osvojio i trofej Kupa.

"Želim kvalitetno odraditi pripreme, marljivo raditi i pomoći klubu u ostvarenju postavljenih ciljeva. Dobro poznajem NK Široki Brijeg, njegovu prošlost i sadašnju poziciju. Odlično stojimo u prvenstvu, koje je, po mom mišljenju, vrlo izjednačeno, imamo treće mjesto i možemo izboriti plasman u Europu. Ipak, trebat će maksimalno ići u svakoj utakmici. Vjerujem u naš zajednički uspjeh", rekao je mladi fudbaler.

Nakon početka karijere u matičnom NK Junak Sinj, prešao je u mlađe kategorije splitskog Hajduka, za čiji je prvi tim debitovao sa 18 godina. U proljetnom dijelu prošle sezone bio je na posudbi u NK Istra u 1. HNL. Prethodno su ove zime širokobriješki sastav pojačali Petar Raguž i Mijo Šabić. Raguž je stigao iz hrvatskog drugoligaša BSK Bijelo Brdo i pojačaće konkurenciju na desnom boku i defanzivnom veznom igraču. Šabić je ranije igrao u NK Croatia Zmijavci i bio najbolji strijelac te jedan od ponajboljih igrača 2. HNL.

Lista pojačanja sa ova tri imena nije završena. Iz Širokog Brijega u narednim danima očekuje se potvrda dolska jednog iskusnog naladača iz Poljske. Riječ je o tridesetogodišnjem Mateusu Zaharau. Ima bogato igračko iskustvo, a između ostaloga nastupio je i dva puta za fudbalsku reprezentaciju Poljske. Sa nepunih 18 godina prešao je u Rakov, a potom je još u Poljskoj nastupao u Gorniku Zabrzeu i GKS Katovice. Osim u Poljskoj Zahara je igrao još u Portugalu (Tondela) i Kini (HN Jianje), a posljednji klub mu je slovački drugoligaš Podbrezova, u koji je stigao početkom ove sezone. U bivšem klubu je zabilježio tri nastupa i postigao dva pogotka, nakon čega se razišao sa Slovacima i do danas je slobodan igrač. Igrački put ga je svojevremeno doveo u Kinu u transferu vrijednom 500.000 evra.

"Iza nas je prva sedmica priprema. S obzirom na to da u Širokom Brijegu imamo svu potrebnu infrastrukturu, a poslužilo nas je i vrijeme, odradili smo sve planirano za prvu sedmicu priprema. Nakon subotnjeg treninga na 'Pecari', igrači su dobili slobodno do ponedjeljka, kada nastavljamo prema definiranom programu", rekao je Branko Karačić, trener Širokog Brijega, i osvrnuo se na igrački kadar:

"U prvoj sedmici priprema doveli smo tri nova igrača, potpisali su Mijo Šabić, Petar Raguž i Josip Maganjić, a uskoro će nam se priključiti i još neki igrači. Želim da se što prije kompletiramo kako bismo imali dovoljno vremena dobro se upoznati i pripremiti za nastavak prvenstva."

Klub su ove zime napustili Toni Jović, Mateo Marić, kapiten Dino Ćorić, te Branimir Cipetić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije