Fudbal

Široki i Zrinjski igraju hercegovački derbi

Široki i Zrinjski igraju hercegovački derbi
Foto: Jabuka TV | Široki i Zrinjski igraju hercegovački derbi

Dvanaesto kolo M:tel Premijer lige BiH u fudbalu donosi nekoliko zanimljivih susreta ovog vikenda, a između ostalih tu je jedan od dva hercegovačka derbija - sudar Zrinjskog i Širokog (subota od 19).

Mostarci su bolje krenuli u jesenji dio sezone 2021/2022. osjetivši tek jednom ukus poraza. Uz sedam pobjeda i tri remija drže drugu poziciju iza lidera Tuzla sitija. Za trenera Zrinjskog Sergeja Jakirovića ovo je prvi hercegovački derbi koji će voditi na stadionu "Pod Bijelim brijegom".

"Otkad sam ja tu dva puta smo gostovali na 'Pecari', ovo je prvi put da igramo pred našim navijačima. Ono što je motiv za nas je da u ta dva zadnja meča nismo postigli gol (pobjeda Širokog 1:0 i 0:0). To znači da se radi o čvrstoj ekipi i da ih je jako teško pobijediti", kaže Jakirović. 

Široki je doživio dosta promjena u igračkom kadru, ali Jakirović ističe kako je rival uprkos tome i dalje jako kvalitetan.

"Svi misle da će se oni raspasti s obzirom na to koliko su kvalitetnih igrača dali u hrvatsku ligu, ali oni uvijek imaju neke nove momke koji dolaze, koji prezentiraju sebe i svoj klub, i sigurno da nas čeka zahtjevan zadatak. Međutim, mi igramo pred svojim navijačima i normalno da želimo tri boda".

Široki ne blista ove jeseni... Samo dvije pobjede u 11 mečeva su daleko ispod svih očekivanja. Ekipa ne igra toliko loše, ali veliki problem im je ove sezone realizacija. Postigli su tek osam golova, a primili jedan manje. Ono što ih svakako raduje je to što su prije desetak dana lideru Tuzli nanijeli prvi poraz.

"Možemo puno napraviti u velikom hercegovačkom derbiju. Protiv Tuzle smo pokazali kako možemo igrati sa svim momčadima u ovoj ligi. Nitko nas nije nadigrao. Imamo pozitivan niz rezultata i želimo nastaviti tim putem", kazao je trener Širokog Jure Ivanković.

Drugi hercegovački derbi igraju Posušje i Velež, a mnogo vatre na terenu se očekuje u okršajima Tuzla sitija i trećeplasiranog Sarajeva te u duelu Borca i Željezničara, koji igraju u ponedjeljak. 

Parovi, subota od 15: Leotar - Radnik, Posušje - Velež, od 19: Zrinjski - Široki Brijeg, nedjelja od 15: Rudar Prijedor - Sloboda, od 17: Tuzla siti - Sarajevo, ponedjeljak od 18: Borac - Željezničar.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije