Fudbal

Široki može na Kipar, Braga čeka Željezničar

Široki može na Kipar, Braga čeka Željezničar
Foto: NN | Široki može na Kipar, Braga čeka Željezničar

Fudbaleri Širokog Brijega i Željezničara u slučaju da prođu drugo pretkolo Evropa lige igraće protiv boljeg iz duela Apolon - Zarija odnosno Brage u trećem pretkolu ovog evropskog takmičenja, odlučeno je u petak žrijebom u Nionu.

Obavljen je žrijeb i za narednu rundu Lige šampiona, a u slučaju da napravi iznenađenje i elimiše Maribor (1:2), aktuelni šampion BiH, Zrinjski igraće protiv boljeg iz meča Hafnarfjordur (Island) - Víkingur (Farski Otoci), što je više nego povoljan žrijeb.

Jedini preduslov da bh. predstavnici zaigraju protiv kiparskog za kojeg se predpostavlja da će odbraniti 3:0 iz prvog meča protiv Zarije (izbacila Sarajevo)  odnosno portugalskog tima jeste da Široki preskoči Aberdin protiv kojih ima pozitivnih 1:1 iz Škotske, te švedski AIK protiv kojeg je „Željo“ odigrao 0:0 na svom stadionu. Široki je u Škotskoj protiv renomiranog protivnika odigrao sjajan i prije svega hrabar meč. Bh. predstavnik se nije prepao nekadašnjeg škotskog prvaka, a nagrada za to je stigla u 69. minuti kada je Stipo Marković pogodio za 1:1. Ovaj pogodak bi u konačni mogao biti odlučujući za prolaz u narednu rundu takmičenja.

„U boljoj smo poziciji nego što smo bili prije utakmice, a i inače igramo bolje kod kuće nego u gostima. Ali, mi smo nova ekipa, mislim kako su šanse za prolaz dalje 50:50”, izjavio je trener tima sa Pecare, Goran Sablić nakon remija protiv Aberdina. S druge strane, strateg domaćina Derek Mekines nije bio zadovoljan izdanjem svojih pulena.

„Naš protivnik je odigrao odličan taktički meč. Možda će se opustiti pred revanš  i vjerujem da su nam šanse za prolaz jednake. Mi lošije ne možemo odigrati“, mišljenja je trener škotske ekipe.

Željezničar i AIK su na krcatoj „Grbavici“ odigrali pravu šahovsku partiju bez mnogo prilika. Bila je to tvrda utakmica u kojoj su obje ekipe više brinule o svom golu, tako da 0:0 i jednim i drugim ostavlja nadu za prolazak dalje, s tim da su Šveđani u boljoj poziciji uoči revanša.

“Rezultatom ne možemo biti pretjerano zadovoljni, ali igrom možemo. Djelovali smo ozbiljnije nego protiv Zete. Ako budemo igrali ovako i u nastavku, možemo se nadati nečemu u revanšu. Optimista sam. Bilo je jako teško probiti odbranu AIK-a. Igrali su sa čak pet igrača nazad. Smatram da će biti lakše u revanšu. Moraju i oni napasti, a znamo šta znači gol u gostima”, istakao je jedan od ponajboljih igrača susreta Zajko Zeba. Ofanzivniju igru narednog četvrtaka u Štoklohmu već je najavio trener AIK-a, Rikard Norling.

„Ovo je tek poluvrijeme. Moramo uraditi drugačije stvari u Švedskoj, igramo pred našim navijačima, tako da ćemo igrati napadački fudbal. Naš cilj je bio da ne primimo pogodak, tako das am zadovoljan kako smo odradili posao u odbrani. Šanse za prolau su podjednake”, riječi su švedskog stratega.

Rezultati prvih mečeva 2. pretkola Evropa lige: Irtiš – Crvena zvezda 1:1, Hajduk – Levski 1:0, Ramotnički – Dinamo Minsk 1:1, Štrum – Mladost Podogorica 0:1, Ostersund – Galatasaraj 2:0, Osijek – Lucern 2:0, Panionios – Gorica 2:0, Valur – Domžale 0:2, Škendrija – HJK 3:1...

Zvezda na Spartu

Potencijalni rival Crvene zvezde u 3. pretkolu Evropa lige biće praška Sparta. Nešto lakši posao bi trebao imati zagrebački Dinamo koji čeka boljeg iz duela Vaduz – Ods. Najtežeg rivala je dobio Osijek koji će u dvomeču snage odmjeriti protiv PSV-a. Mladost iz Podgorice će ukoliko sačuva prednost protiv Štruma igrati protiv Fenerbahčea, dok je potencijalni rival Hajduku Bronbi ili finski VPS.

Partizan u Pireju

Žrijeb za treće pretkolo Lige šampiona nije bio naklonjen prvaku Srbije, s obzirom da će Partizan ukoliko sačuva prednost protiv Budućnosti (2:0) igrati protiv grčkog šampiona Olimpijakosa, koji je kao što poznato u bratskim odnosima sa Crvenom zvezdom. Rijeka koja se takođe nalazi na pragu prolaza (2:0 protiv TNS-a) igraće najvjerovatnije protiv Salzburga koji je u prvom meču bio bolji od Hiberniansa (3:0). Potencijalni protivnici Vardara koji je u prvom meču igrao 1:1 protiv Malema su Kopenhagen ili Žilina. Od ostalih parova izdvajaju se duelu Nica - Ajaks, AEK - CSKA Moskva i Briž - Basaksehirspor.

127.175 KM zaradio je Željezničar koji je objavio da je za susret protiv AIK prodao 10.039 pojedinačnih ulaznica

Počast Turini

Željezničar je napravio lijep gest kada je u 27. minuti na semaforu stadiona “Grbavica” osvanula poruka posvećena pokojnom Ivanu Turini, hrvatskom golmanu koji je preminuo tokom sna. Turina je branio u AIK-u, nosio je broj 27, a nakon njegove smrti 2. maja 2013. navijači kluba iz Štokholma mu tokom svake utakmice odaju počast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije