Fudbal

Slišković vodi Široki, Velež ključ za krunu

Slišković vodi Široki, Velež ključ za krunu
Slišković vodi Široki, Velež ključ za krunu

Proteklo 22. kolo BHT Premijer lige BiH donijelo je smjenu trojice trenera i dolazak Blaža Sliškovića na klupu Širokog Brijega. Serija loših rezultata lidera prvenstva koštala je posla Slavena Musu, a ujedno i omogućila pratiocima da istope prednost i da trka za titulu šampiona dobije na neizvjesnosti.

Do kraja BH Telecom Premijer lige BiH ostalo je još osam kola, u kojima će Široki, Zrinjski, Željezničar i Sarajevo voditi veliku borbu za titulu. Vrh tabele je postao tijesan i prve četiri ekipe su u razmaku od dva boda razlike, a do kraja sezone su u igri još 24.

Široki je donedavno imao pet bodova zalihe, ali je u posljednja tri meča uspio da osvoji samo dva boda. Takav pad forme iskoristio je Zrinjski, koji sada ima isti bodovni saldo, "Željo" sada kasni jedan, a Sarajevo dva boda.

Pregledom preostalih osam kola može se zaključiti da "ključ" za titulu drži Velež, koji je u proljećnom dijelu prvenstva savladao Sarajevo i Široki, a predstoje im dueli sa Željezničarom i Zrinjskim. Zanimljivo je da sva četiri susreta Mostarci igraju pred svojim navijačima, a riječi Avde Kalajdžića, trenera "rođenih", dovoljno govore šta pretendente za vrh čeka do kraja sezone.

"Sve ćemo utakmice igrati do kraja kako znamo i umijemo, pošteno, a drugi nek se brinu o svojoj sudbini", rekao Kalajdžić.

U sedam kola proljećnog dijela od vodećih ekipa najviše su pokazali aktuelni šampion Zrinjski i Željezničar, koji su osvojili po 15 bodova i nemaju niti jedan poraz. S druge strane, Široki i Sarajevo su lošiji samo za po tri boda i imaju po jedan poraz i to upravo od Veleža koji je tako pokazao zašto nema niti jedan domaći poraz ove sezone.

Gledajući trenutnu formu, najveći favorit za titulu je Željezničar, koji ima možda i najlakši raspored do kraja sezone. Najteži zadatak "plavi" bi trebalo da imaju u Mostaru protiv Veleža i u vječitom derbiju protiv Sarajeva, a neće im biti lako ni u Zenici protiv Čelika, kao ni na "Grbavici" protiv Borca, koji je pokazao da protiv svakoga može da osvoji bod ili tri. U okviru 22. kola Željezničar je sa 4:1 savladao Vitez i tako iskoristio kiks lidera Širokog Brijega.

"Slijedi nam utakmica sa Slobodom i mislim da ova tri boda neće značiti ništa ukoliko ih ne ovjerimo u susretu s Tuzlacima na našoj 'Grbavici'", izjavio je Edis Mulalić, pomoćni trener "plavih".

Najveći gubitnik ovog gola je Široki Brijeg, koji je porazom od Veleža (0:1) pokazao da se nalazi u krizi jer u tri vezana prvenstvena susreta nije postigao pogodak. S osvojena dva boda od mogućih devet propustili su šansu da se odlijepe pratiocima, a do kraja sezone ih čeka borba na dva fronta jer sa Borcem igraju polufinale Kupa BiH.

S obzirom na formu i raspored možda i najmanje šanse za titulu ima Sarajevo, koje će do kraja sezone, između ostalog, morati izaći na megdan Olimpicu, Širokom Brijegu, Zrinjskom i Željezničaru. Sve su dodatno zakomplikovali remijem protiv Čelika na "Koševu" (1:1), što je za "bordo" tim bio već četvrti kiks pred svojim navijačima.

Kao i Široki Brijeg, i ekipu Zrinjskog do kraja sezone očekuje borba na dva fronta pošto u polufinalu Kupa BiH igraju protiv Olimpica. Odbrana titule činila se daleko, ali pod vođstvom Vinka Marinovića "plemići" su vezali tri trijumfa. Bivši trener Borca i Kozare je istakao da je pobjeda Veleža pokazala da je BH Telecom Premijer liga BiH pošteno prvenstvo.

"Pobjeda Veleža nad liderom prvenstva je sasvim normalna. Premijer liga BiH je pošteno prvenstvo i tu nema šta da se doda. Gledamo samo sebe i želimo da pobijedimo u svakoj narednoj utakmici i s tim pristupom možemo da dođemo do naših ciljeva", rekao je Marinović i zatim dodao da se ekipa nije odrekla duple krune:

"Nismo se odrekli ničega! Igramo polufinale Kupa BiH, dijelimo prvo mjesto u prvenstvu, ali najvažnije je da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Kad sam preuzeo tim, zaostajali smo sedam bodova za Širokim Brijegom, a sad smo u egalu".

Otišli Miše i Šegrt

Osim Slavena Muse, bez trenerskog angažmana juče su ostali i Ante Miše na klupi Viteza, te Petar Šegrt, šef stručnog štaba Zvijezde iz Gradačca. I dok nije bilo poznato ko će zamijeniti Mišea, rukovodstvo Zvijezde je za novog trenera imenovalo Nedima Jusufbegovića, koji je nedavno napustio klupu Veleža. Oba ova tima su u opasnoj zoni, s tim da je Vitez u daleko lošijoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije