Fudbal

Španski novinari "bi da kloniraju" Mesija: Da li je to moguće?

Španski novinari "bi da kloniraju" Mesija: Da li je to moguće?
Foto: Instagram | Španski novinari "bi da kloniraju" Mesija: Da li je to moguće?

Najslušaniji španski radio, "Cadena SER", u svom studiju ugostio je Arkadija Navara, direktora organizacije "European Genomes Archive" koja kroz biomedicinska istraživanja čuva i proučava sve tipove genetskih podataka.

Navaro je vodeći evropski genetski ekspert, a voditelji "Cadena SER" radija razgovor s njim usmjerili su prema temi "Da li se može klonirati Lionel Mesi i da li bi ta klonirana verzija igrača na kojeg smo već potrošili sve čovjeku poznate superlative u opisu njegove fudbalske genijalnosti bila ista kao ovaj, nevjerovatni Mesi u čijem fudbalu već godinama uživamo".

Arkadi Navaro je dao odgovor u kojem su, zapravo, dva odgovora: i da, i ne.

"Da, nauka je u toliko naprednoj fazi da bez problema možemo klonirati čovjeka. Dobili bi genetski stoodstosnu kopiju. Kao da je Mesijev jednojajčani blizanac samo rođen tridesetak godina kasnije", objašnjavao je Navaro.

Na pitanje da li bi imao iste fudbalske sposobnosti us ebi on odgovara:

" Da, kada bi napravili novog Mesija on bi naslijedio i sav taj fudbalski talenat tj. potencijal, ali ovog Lea Mesija čijem se fudbalu divimo nije stvorila samo genetika nego sve što je u životu prošao. Okruženje, obrazovanje, vrijeme u Argentini, vrijeme u La Masiji, tretmani koje je prošao zbog problema s hormonom rasta... Sve. Genetika nam daje potencijal, ali taj potencijal se onda razvija u zavisnosti od iskustava koja je prošao i koja ga svakodnevno oblikuju", zaključio je Navaro.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije