Fudbal

Spektaklima u Parizu i Rimu počinje Liga šampiona

Spektaklima u Parizu i Rimu počinje Liga šampiona
Foto: N.N. | Novo izdanje fudbalske Lige šampiona počinje u utorak

Pariz i Rim bez sumnje biće uporište dva najzanimljivija meča na startu grupne faze Lige šampiona. Danas će snage odmjeriti PSŽ i Mančester junajted te Lacio i Borusija Dortmund.

Vicešampion Evrope dočekuje "crvene đavole", koji iz godine u godinu sve manje liče na jedan od najboljih timova Starog kontinenta, ali i dalje svi moraju vrlo ozbiljno da ih shvate. Parižani su u ovom meču prema kladionici Mozzart favoriti, a kvota na njihovu pobjedu je 1,60, dok je na pobjedu gostujućih igrača 5,60. Kvota na neriješen rezultat je 4,00.

"Prinčevi" su prošle sezone, koja je bila veoma turbulentna zbog pandemije virusa korona, poraženi u finalu od Bajerna i ove godine ciljaju korak više, a s obzirom na ogroman novac uložen u tim, to je sasvim logično. Ipak treba uzeti u obzir da trener Tomas Tuhel ima donekle slabiju ekipu. Došlo je nekoliko pojačanja, ali ne treba zanemariti činjenicu da su tim napustili Edinson Kavani (Mančester j.), Erik Maksim Čupo Moting (Bajern), Tijago Silva (Čelsi)... koji su bili veoma važni šrafovi za tim koji sa klupe vodi njemački stručnjak. Zbog toga su doživjeli već dva poraza u sedam kola francuskog šampionata, dok su prošle sezone poraženi tek tri puta. Ipak, vezali su pet pobjeda i sutra ćemo vidjeti da li stvari polako sjedaju na svoje mjesto.

Sa druge strane, Mančester je od odlaska ser Aleksa Fergusona postao ekipa koja igra "toplo-hladno". Ne može se reći da su trofeji zaobilazili "crvene đavole", ali oni najvažniji jesu. Od 2013. nisu bili prvaci Engleske, a ne može se više ni reći da su redovan učesnik Lige šampiona, a od 2011, kada su igrali finale (poraženi od Barselone), najveći uspjeh im je četvrtfinale. Teško da će i ova sezona biti drugačija, ali još je rano za donošenje zaključaka. Možda baš sutrašnji duel u Parizu bude prekretnica za tim koji je nedavno dobio šamar od Totenhema na svom terenu (1:6).

Nakon više od 10 godina u Ligu šampiona vratio se Lacio i već na startu ih očekuje težak ispit sa Borusijom iz Dortmunda. "Milioneri" su, ne samo prethodnih godina, nego uopšte u istoriji, imali više uspjeha od "nebeskoplavih" na međunarodnoj sceni i zbog toga su blagi favoriti u večerašnjem duelu. Razlog je vjerovatno i nešto slabiji start Rimljana u Seriji A (u četiri kola imaju dva poraza), ali ovo je sasvim drugačije takmičenje i četa trenera Simonea Inzagija će sigurno imati veliki motiv da se u elitno takmičenje vrati velikom pobjedom. Sudeći prema kvotama Mozzarta Dortmund ima veće šanse da dođe do pobjede. Tako je kvota na kec 3,75, iks je 3,65, dok je dvojka 2,15.

Zanimljiv duel nas očekuje i u Londonu, gdje će snage odmjeriti dva posljednja osvajača Lige Evrope Čelsi i Sevilja. "Plavi" dugo nisu bili u samoj završnici elitnog takmičenja, a u nedavno završenom prelaznom roku su uložili dosta novca u pojačanja pa se od mladog menadžera Franka Lamparda očekuje iskorak ove sezone. Sevilja je najtrofejniji klub kada je u pitanju Liga Evrope, ali u Ligi šampiona u istoriji nisu otišli dalje od četvrtfinala. Ali sa ovim španskim timom se nikad ne zna.

Možda i najlakši posao na startu grupne faze očekuje Barselonu, koja je domaćin Ferencvarošu, ali s obzirom na neke nefudbalske probleme u redovima katalonskog velikana, ostaje nam da vidimo da li će na zelenom tepihu opravdati ulogu apsolutnog favorita.

Svi mečevi igraju se bez prisustva publike zbog pandemije virusa korona.

Parovi 1. kola: utorak, od 18.55 časova: Dinamo Kijev - Juventus, Zenit - Klub Briž. Od 21: Barselona - Ferencvaroš, Čelsi - Sevilja, Lacio - Borusija Dortmund, PSŽ - Mančester junajted, Lajpcig - Bašakšehir, Ren - Krasnodar.

Cijelu ponudu kladionice Mozzart za večerašnje duele možete pogledati na OVOM LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije