Fudbal

Srbija će se kandidovati za Mundijal 2030. godine

Srbija će se kandidovati za Mundijal 2030. godine
Foto: Ilustracija | Srbija će se kandidovati za Mundijal 2030. godine

Srbija, Grčka, Rumunija i Bugarska kandidovaće se za zajedničko organizovanje Svjetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine, izjavio je danas u Varni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao novinarima da je to ideja grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, a da je dogovoreno na sastanku sa bugarskim i rumunskim premijerima Bojkom Borosovim i Vjorikom Danćilom.

Borisov je na zajedničkoj konferenciji za novinare tokom samita Bugarske, Grčke, Rumunije i Srbije u Varni rekao da vrijedi razmotriti Ciprasov prijedlog o zajedničkom organizovanju takmičenja.

Borisov je dodao da bi četiri zemlje mogle da konkurišu za zajedničko organizovanje takmičenja i podsjetio da su Bugarska i Italija u septembru zajedno organizovale Svjetsko prvenstvo u odbojci, prenosi Reuters.

Cipras je ranije izjavio da će četiri zemlje razmisliti o kandidaturi za organizovanje ovog velikog takmičenja u narednih deset godina.

Nijedna balkanska zemlja nikada nije bila domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu, a bivša Jugoslavija bila je domaćin Evropskog šampionata, u okviru kojeg su na finalnom turniru igrale samo četiri reprezentacije.

Engleska fudbalska asocijacija već ranije je predstavila planove da 2030. godine konkuriše za zajedničko organizovanje takmičenja sa Sjevernom Irskom, Škotskom i Velsom, a u razmatranju će im se pridružiti i Republika Irska.

Za organizovanje prvenstva 2030. godine konkurisaće i Maroko, kojem bi se u zajedničkoj kandidaturi mogli pridružiti Alžir i Tunis.

Prvo Svjetsko prvenstvo u fudbalu koje će se održati u više zemalja organizovaće SAD, Meksiko i Kanada 2026. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije