Fudbal

Magija Kolarova za pobjedu Srbije protiv Kostarike

Magija Kolarova za pobjedu Srbije protiv Kostarike
Foto: Tanjug | Srbija kontrolisala igru, ali "nula" na poluvremenu

Fudbaleri Srbije pobijedili su Kostariku 1:0 (0:0), u prvom meču Grupe E na Svjetskom prvenstvu u Rusiji!

Meč na Kosmos Areni u Samari riješio je kapiten Aleksandar Kolarov fantastičnim golom iz slobodnog udarca u 56. minutu susreta.

"Orlovi" su bili bolji rival tokom većeg dijela meča, potpuno kontrolisali ritam igre do vođstva, nakon čega su svjesno prepustili inicijativu rivalu.

Od starta meča tim Mladena Krstajića je igrao disciplinovano, organizovano, povezano, timski i često je prijetio golu Kostarike.

 

U 56. minuti Aleksandar Kolarov iz slobodnog udarca doveo Srbiju u vođstvo.

 

 

 

 

 

U svakoj akciji je učestvovao odlični Aleksandar Mitrović koji nije imao dovoljno sreće i strpljenja u završnici, pa je tako propustio fantastičnu šansu neposredno prije vođstva.

Tačnije, Kejlor Navas je pokazao zašto se samo o njemu pričalo kada se najavljivao ovaj meč.

U prvom dijelu meča je izuzetno aktivan bio i Branislav Ivanović koji je često servirao lopte sa lijeve strane, a nije izostala ni kreativnost Tadića koji je sjajno kombinovao sa Ljajićem.

Nešto rezervistaniji je bio Milinković-Savić, ali je on zamalo postigao spektakularan gol u završnici poluvremena.

"Makazicama" je dočekao dubinsku loptu u kaznenom prostoru, ali Navas brani. Pritom, sudije su signalizirale i ofsajd, iako nije postojao.

U drugom poluvremenu "Orlovi" su igrali strpljivije, čekali su grešku rivala, Mitrović je i dalje pritiskao odbranu Kostarike, ali bez rezultata.

Konačno, u desetom minutu nastavka Srbija stiže do vođstva. Kapiten Kolarov fantastičnim udarcem lijevom nogom sa oko 25 metara šalje loptu u gornji desni ugao.

Usledio je pritisak Kostarike, ali je odbrana Srbije predvođena iskusnim Tošićem i impresivnim Milenkovićem sjajno otklanjala svaku opasnost.

S druge strane, "Orlovi" su vrebali šansu iz kontranapada, a bilo ih je poprilično. Najbolju priliku desetak minuta prije kraja propušta Mitrović, koji se spetljao nakon sjajnog dodavanja Sergeja u kazneni prostor.

Krenuli su "Tikosi" na sve ili ništa u samoj završnici, ali nije im bilo dovoljno ni skoro deset minuta nadoknade vremena, Srbija je pobijedila na SP poslije osam godina!

Ovo je prva pobjeda Srbije na startu Mundijala od 1998. godine!

U sljedećem meču Srbija igra sa Švajcarskom 22. juna u Kalinjingradu od 20 časova. Kostariku očekuje duel sa Brazilom.

 

Ovo je prvi međusobni susret ova dva tima, a rival Srbije je trenutno 23. selekcija na FIFA rang listi.

Srbija se vratila na SP poslije osmogodišnje pauze, dok je Kostarika nastupila na prošlom u Brazilu gdje je zabilježila najbolji plasman u istoriji stigavši do četvrtfinala.

Oni su u grupnoj fazi pobijedili Urugvaj i Italiju, te remizirali sa Engleskom, potom eliminisali Grčku na penale, prije nego što ih je na isti način zaustavila Holandija.

Selekcija Srbije tradicionalno dobro igra protiv timova iz KONKAKAF zone, u sva tri susreta su zabilježene pobjede (Meksiko, Honduras i SAD), ali je posljednji okršaj bio na SP 1998. sa "Amerima".

U drugom meču Grupe E od 20 časova sastaju se Brazil i Švajcarska.

Grupa E

Srbija – Kostarika

Kosmos Arena, Samara

Glavni sudija: Malang Dediu (Senegal)

Srbija (4-2-3-1: Stojković – Kolarov (C), Tošić, Milenković, Ivanović – Matić, Milivojević – Tadić, Milinković-Savić, Ljajić – Mitrović

Kostarika (5-4-1): Navas – Gonsales, Duarte, Akosta, Gamboa, Kalvo – Gusman, Borhes, Ruis (C), Venegas – Urenja

(b92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije