Fudbal

Srbija razbila Švedsku, blistava noć Mitrovića

Srbija razbila Švedsku, blistava noć Mitrovića
Foto: FSS | Srbija razbila Švedsku, blistava noć Mitrovića

Fudbalska reprezentacija Srbije pobijedila je Švedsku rezultatom 4:1 u 5. kolu Lige nacija.

Ovo peto kolo je za Srbiju rezultatski bilo manje-više nebitno, jer uprkos trijumfu mora da se pobijedi Norveška u Oslu u posljednjem kolu.

Bio je to posljednji meč Srbije na domaćem terenu pred početak Svjetskog prvenstva u Kataru u novembru i "orlovi" su preokretom došli do pobjede.

Fudbalska reprezentacija Srbije pod dirigentskom palicom Dragana Stojkovića Piksija, odigrala je protiv Švedske jednu od najboljih utakmica u novijoj istoriji nacionalnog tima. Rezultat nije izostao, pa su "orlovi" slavili ubjedljiv trijumf 4:1.

Srbija je u potunosti dominirala u meču protiv rivala koji je u Beograd došao bez velikog rezultatskog pritiska, ali sa željom da pomrsi konce favorizovanom rivalu.

I Šveđani su prvi došli do gola. Igrao se 15. minut kada se Dejan Kuluševski dobro snašao u duelu sa odbranom Srbije, uposlio Klasona koji nije imao težak posao da savlada Vanju Milinković-Savića.

Nije rani pogodak nimalo poljuljao igru "orlova", koji su već posle tri minuta došli do izjednačenja. Andrija Živković poslao je upotrebljiv centaršut, a Aleksandar Mitrović visoko skočio i postigao prvi gol na meču.

Imali su "orlovi" više od igre, napravili nekoliko dobrih šansi, Vlahović se dva puta našao u prilici, ali se nije najbolje snašao - jednom je kasnio na centaršut, drugi put njegov udarac odbranio je golman Olsen.

Ipak, Olsen nije imao rješenja u finišu prvog poluvremena, kada je Dušan Tadić izveo korner, a Mitrović još jednom bio najbolji u skoku i donio prednost "orlovima".

Nije se mnogo toga promijenilo ni u nastavku. Srbija je diktirala tempo, stvarala prilike, dok su Šveđani bili prilično bezopasni ispred srpskog gola.

Dobru igru "orlovi" su iskoristili već u 48. minutu, kada je Aleksandar Mitrović krunisao sjajan kontranapad svoje ekipe i lijepu asistenciju Vlahovića i postigao svoj treći pogodak na meču.

Pomoćni sudija podigao je zastavicu, ali je VAR utvrdio je gol regularan, što je označilo početak velikog slavlja srpskog tima.

Napadač Fulama postigao je 49. gol u karijeri u dresu nacionalnog tima.

Do kraja meča igralo se u nešto sporijem ritmu, ali je Srbija uspjela da postigne još jedan pogodak - Saša Lukić je fantastičnim udarcem slabijom lijevom nogom savladao Olsena četvrti put i postavio konačan rezultat.

Nije bilo sve savršeno na stadionu "Rajko Mitić" - atmosfera je bila odlična iako su na tribinama bili navijači mlađi od 14 godina, dok je žuti karton zaradio Sergej Milinković-Savić, pa neće biti na raspolaganju selektoru u dijelu sa Norveškom u utorak.

A upravo će taj duel odlučiti pobjednika Grupe 4 i ekipu koja će u narednom ciklusu igrati u najjačem rangu Uefinog takmičenja.

Poslije pet odigranih kola, Norveška i Srbija imaju po 10 osvojenih bodova, Slovenija je treća sa 5, dok je Švedska na začelju sa 3.

Da bi "orlovi" osvojili prvo mjesto u grupi, neophodno je da trijumfuju u Oslu, pošto su u Beogradu Norvežani slavili minimalni trijumf.

Pobednik grupe će imati i jedan put više ka narednom Evropskom prvenstvu, pošto će učestvovati u baražu, bez obzira na plasman u kvalifikacijama.

Utakmica protiv Švedske bila je i posljednja koju je nacionalni tim igrao na domaćem terenu prije Mundijala u Kataru, koji počinje krajem novembra.

Standings provided by SofaScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije