Fudbal

Srpski vojnici razbili Amerikance na fudbalskom turniru u bazi Bondstil na KiM

Srpski vojnici razbili Amerikance na fudbalskom turniru u bazi Bondstil na KiM
Foto: Tanjug | Srpski vojnici razbili Amerikance na fudbalskom turniru u bazi Bondstil na KiM

Fudbalska ekipa Vojske Srbije pobjednik je mini turnira organizovanog u američkoj bazi "Bondstil"kod Uroševca.

Ekipa Vojske Srbije pobijedila je najprije ekipu američkih vojnika rezultatom 6:1, a u drugoj utakmici ekipu vojske Poljske sa 6:0.

Na turniru je učestvovala i ekipa vojske Turske, koja je utakmicu izgubila od Poljske.

Bio je ovo prvi turnir u kampu "Bondstil" na kojem je nastupila i selekcija Vojske Srbije. Pehar i majice srpskim vojnicima, na kraju turnira, uručio je američki komandant srpskog porijekla Nik Dučić.

Inače, zbog turnira američka baza "Bondstil" bila je otvorena za predstavnike medija.

Novinare je pozdravio komandant KFOR-a Salvatore Kuoči, inače, italijanski general, koji je podsjetio da se približava Svjetsko prvenstvo u fudbalu, ali da će, nažalost, ono proći bez Italije.

"Svi volite fudbal. Ja sada neću imati šanse da navijam za svoj tim, jer se Italija nije kvalifikovala za svjetsko prvenstvo", našalio se Kuoči.

On se osvrnuo na turnir u Bondstilu rekavši da su oni željeli da urade nešto drugačije i da pokažu dobru volju i saradnju, objašnjavajući da su se sastali oni koji svakodnevno rade na obezbjeđivanju adminstrativne linije, ali sada da igraju fudbal.

Pored timova iz Poljske, Turske, Amerike, tu su bili i pripadnici Vojske Srbije koji su se odlično pokazali budući da su savladali Amerikance i Poljake.

"Ima 28 nacija koje učestvuju u kosovskoj misiji. Svaka pojedinačna nacija se u svojim zemljama takođe suočava sa međuetničkim problemima", rekao je Kuoči koji je potom ozbiljnim tonom rekao da je KFOR neutralan i da želi da zaštiti sve stanovnike Kosova bez razlike.

"Svaki problem shvatamo ozbiljno i pokušavamo da osiguramo bezbjednost svih građana naročito kada se desi nešto međuetnički", rekao je Kuoči i dodao da ih takvi sukobi brinu i da to žele da riješe na najbolji način.

Američkog oficira Nika Dučića, komandanta Bondstila "sačekala" su pitanja o srpskom porijeklu, a on je ponudio i objašnjenje zbog čega intrigira javnost.

"Smatram da je javnost zaintresovana zbog posebne situacije da sam ja prvi američki pukovnik srpskog porekla koji je dobio priliku da komanduje na Kosovu. To je verovatno ono što je medijima zanimljivo. S moje tačke gledišta, meni je zanimljivo što mogu da vidim istoriju kroz svoj posao", rekao je on novinarima.

"Moja porodica je, nastavio je Dučić, emigrirala u Ameriku i ja sam druga generacija koja je tamo rođena, a sada imam priliku da dam svoj doprinos", dodao je on.

"Nik Dučić je američki oficir srpskog porijekla koji svoj posao radi profesionalno. Zadužen je za ovaj sektor na Kosovu. Dakle, on je američki oficir koji se takođe ponosi svojim srpskim porijeklom", rekao je u razgovoru sa novinarima komandant KFOR-a Kuoči.

Inače, predstavnici medija su prije turnira obišli bazu "Bondstil", a tom prilikom su čuli da je broj vojnika smanjen i da su neke barake u kojima su oni živjeli, porušene.

U kompleksu se nalazi vojna bolnica, vatrogasna stanica, toranj za kontrolu vazdušnog saobraćaja, a imaju i prostorije za rekreaciju. Kada nisu na terenu vojnici mogu da posjete teretanu, igraju stoni tenis, bilijar, gledaju filmove...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije