Fudbal

Stanislav Galić za "Nezavisne": Na EP nećemo biti prolaznici

Stanislav Galić za "Nezavisne": Na EP nećemo biti prolaznici
Foto: N.N. | Stanislav Galić za "Nezavisne": Na EP nećemo biti prolaznici

Nećemo biti samo puki prolaznici na EP, poručio je Stanislav Galić dugogodišnji golman futsal reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja je sinoć utakmicom sa Srbijom u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici završila najuspješnije kvalifikacije u svojoj istoriji.

Iskusni čuvar mreže dio je ekipe koja je ostvarila istorijski uspjeh i prvi put se plasman na Evropsko prvenstvo. Već deset godina Galić je reprezentativac i bio je učesnik dva baraža u kojim je bh. tim zaustavljen od Nizozemske 2013. i Kazahstana 2015. godine. Sada ne krije zadovoljstvo što su se futsal "zmajevi" konačno plasirali na veliko takmičenje.

"Plasman na Euro za mene ima veliki značaj. Deset godina sam u reprezentaciji i deset godina čekam ovaj iskorak. Uvijek nam je nedostajalo nešto. Falilo je sreće, znanja, iskustva, a sada smo konačno napravili sve. Ovo je spoj iskustva, mladosti i rada. Ostvarili smo san i sretni smo", rekao je golman bh. tima Stanislav Galić

NN: Koji je momanat u kvalifikacijama bio presudan?

GALIĆ: Uvijek je najteže otvoriti kvalifikacije pobjedom. Tu je bio veliki pritisak. Pobjeda nad reprezentacijom Sjeverne Makedonije nam je bila veoma važna, a već nakon trijumfa nad Rumunijom znali smo da smo na korak od EP. Sve ostalo je bilo privođenje kraju. Rezultat nas je išao, vratili su nam zalaganje, rad i veliki trud.

NN: Šta se promijenilo sada u odnosu na prethodne kvalifikacije, pa je kvalitet tima bolji?

GALIĆ: Puno faktora je uticalo. Prije je bh. liga bila manje profesionalna. Sada imamo dva-tri kluba u Bosni i Hercegovini koji rade na mnogo višem nivou, veća su ulaganja i sada je futsal sport u BiH u velikom razvoju. Prije se nije moglo živjeti samo od futsala. Igrači su morali uporedo raditi. Sada imamo igrače u nekoliko klubova kojima je futsal životni poziv. To se odrazilo i na reprezentaciju. Radi se mnogo i na edukaciji trenera. Sve je sada na jednom puno višem nivou.

NN: Euro se igra početkom naredne godine u Nizozemskoj. Kakva su očekivanja?

GALIĆ: Svi su nam govorili samo da dođemo na Euro pa da se tamo opustimo i uživamo u trenutku koji smo izborili. Međutim, mi se nećemo opustiti. Idemo na Evropsko prvenstvo u Nizozemsku da ostavimo neki trag, da ne budemo samo prolaznici, jer većini igrača iz trenutne postave reprezentacije su ovo zadnje kvalifikacije u karijeri. Ovo je kruna karijere svima i hoćemo da napravimo neki rezultat, da nas pamte. Znamo da je konkurencija na EP paklena. Utakmice i rivali će biti značajno teži, ali imamo i mi svoje kvalitete. Pokazali smo to u kvalifikacijama i dobro ćemo se pripremiti za Prvenstvo Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije