Fudbal

Stanojević hoće kao Marko, Kiza, Đuka i Savo

Stanojević hoće kao Marko, Kiza, Đuka i Savo
Foto: N.N. | Stanojević i prije 10 godina krenuo sa istoka, hoće kao Marko, Kiza, Đuka i Savo

Poslije prvenstvene premije, Partizanov trener planira i da evropsku ukrasi na isti način, pobjedom bez primljenog gola na gostovanju Sfintulu.

Put do zapadnoevropskog fudbala vodi preko istočnog bloka. Potpisali su kapitulaciju Letonci, potrebno je razoružati Moldavce kako bi se zakazao megdan sa Belgijancima i stiglo tek na pola puta do takmičenja u kome je Partizan prošle godine ostavio više nego povoljan utisak. Da bi zadržao šanse za reprizom učešća u Ligi Evrope mora pod šifrom "obavezno", posle RFS-a, da savlada još jednog protivnika oko čijeg naziva navijači lome jezik - Sfintul George.

Ako je suditi na osnovu učinka u kvalifikacijama protiv timova sa područja bivšeg SSSR-a, gostovanje u 953 kilometra dalekom Kišinjevu trebalo bi da bude samo pokazna vježba na temu razlike u individualnom i timskom kvalitetu i još jedan dokaz umješnosti protiv rivala sa istoka. Tu pretpostavku podržava i kladionica MOZZART, koja na pobjedu Partizana nudi kvotu 1.20, dok domaćinovu šansu za pobjedom ocjenjuje sa kvotom 12.00.

Od 12 eliminacionih okršaja sa predstavnicima sovjetske škole, Partizan je čak deset puta bio uspješan. U crno-bijelom katalogu nalaze se Gruzini, Jermeni, Azeri (po dvaput), Estonci, Litvanci, Letonci, Moldavci, zbog čega se priželjkuje uspjeh i u drugom eliminacionom kolu ove sezone.

Tim iz Humske 1 stigao je u Moldaviju samo s jednim zadatakom. Da prođe. Mada je u klupskoj tradiciji duboko ukorijenjena ideja o atraktivnoj igri, modifikovan sistem kvalifikacija (samo jedan meč na ispadanje), činjenica da je gost i da je nedavno promijenio trenera primorava ga da plasman u narednu fazu stavi ispred doživljaja za široki auditorijum. U prevodu, nije bitno kako, računa se samo prolaz.

Duel sa Sfintulom predstavljaće evropski debi Aleksandra Stanojevića u povratničkom mandatu za komandama Parnog valjka. Kao što je kompletan klub ohrabren statistikom protiv "sovjeta", tako i među Grobarima voljeni strateg može da se uzda u tradiciju koja pokazuje da su treneri Partizana bili uglavnom uspješni u prvim međunarodnim okršajima.

Uzme li se kao graničnik 1996. godina, kad je poslije pada sankcija ovdašnjim klubovima dozvoljeno da se vrate na UEFA mapu, Partizanovi stručnjaci bilježili su mahom ohrabrujuće rezultate u premijernim utakmicama na evropskoj sceni. S tim što valja imati na umu da je Stanojević, tek pet dana poslije superligaških 3:0 sa Radom, u hendikepu zbog takozvanog koronarnog fudbala, pa neće biti u prilici da igra revanš, već sve mora da rješava u 90, eventualno 120 minuta.

Tek, od 18 derbi susreta, Partizanovi treneri slavili su 11 puta, u pet navrata zabilježili remi (ali ga u 80 odsto slučajeva pretvarali u plasman dalje u revanšu), a poraženi samo dvaput.

Konkretno: Ljubiša Tumbaković je eliminaciju Makabija iz Haife nagovijestio pobjedom u gostima (1:0, 1996), njegov nasljednik Miodrag Ješić torpedovao estonsku Floru kod kuće (6:0, 1999), pri povratku na klupu isti stručnjak bio je uspješan protiv Maribora (2:1, 2006), Miroslav Đukić je tukao Zrinjski u Mostaru (6:1, 2007), Aleksandar Stanojević prije jedne decenije bio nemilosrdan prema još jednom "istočnjaku", jermenskom Pjuniku (3:1, 2010), Vladimir Vermezović krenuo silovito sa Malte savladavši Valetu (4:1‚ 2013), a četvorica od posljednje šestorice debitanata počela trijumfom bez primeljnog gola: Marko Nikolić (HB Torshavn 3:0, 2014), Zoran Milinković (Dila Gori 1:0 2015), Miroslav Đukić (Budućnost 2:0, 2017) i Savo Milošević (Konahs Ki 1:0, 2019), dok je Zoran Mirković kratkotrajno poglavlje otvorio slavljem u danskom Nordsjelandu (2:1, 2018).

Jedini trener evro-debitant u poslejdnjih šest godina bez slavlja na premijeri u UEFA takmičenjima bio je Ivan Tomić, dva remija sa Zaglebijem (po 0:0) koštala su ga ispadanja, kasnije i posla, dok listu stručnjaka koji nisu iz prve uspjeli da slave u Evropi dopunjuju Lotar Mateus (Jurgorden 2003. u Beogradu, 1:1), Vladimir Vermezović (Ocelul u Galaciju, 0:0), Slaviša Jokanović (Inter u Bakuu, 1:1) i Vuk Rašović (Širak u Đumriju, 1:1). Samo dvaput se za ove skoro dvije i po decenije desilo da početak bude traljav: Ljubiša Tumbaković izgubio je 2000. od malteške Slijeme (1:2, pa nadoknadio u Beogradu), a Goran Stevanović devet godina kasnije u Humskoj od Tuluza (2:3). Jirgen Reber i Avram Grant nisu ni stigli da debituju u Evropi...

O negativnim scenarijima niko u Partizanovoj ekspediciji u Moldaviji ne razmišlja. Svi su uvjereni da će preskočiti i u drugu evropsku prepreku. Po mogućstvu, kao i početnu protiv RFS-a, bez primljenog gola, jer bi se u tom slučaju Aleksandar Stanojević dopisao na kratku listu trenera koji su premijerni izlazak u Evropu obilježili pobj      edom i sačuvanom mirnom mrežom. Kao nekad Tumbaković i Ješić, u moderno doba Nikolić, Milinković, Đukić i Milošević.

Jer nekad je rezultat važniji od utiska...

Utakmica Sfintul George - Partizan počinje danas od 19.00 časova, a Mozzart nudi i kompletnu kladilačku ponudu na sve utakmice kvalifikacija za Ligu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije