Fudbal

Sud blokirao sve Pikeove račune

Sud blokirao sve Pikeove račune
Foto: Twitter / Printscreen | Sud blokirao sve Pikeove račune

​Španski sud naložio je danas zamrzavanje bankovnog računa kompanije koju vodi bivši fudbaler Barselone, Đerar Pike, dok traje istraga o poslovnom dogovoru da se takmičenje domaćeg Superkupa prebaci u Saudijsku Arabiju.

Sud je potvrdio izvještaje lokalnih medija u kojima se navodi da je istražni sudija Delija Rodrigo postupio po zahtjevu državnog tužioca da se blokira bankovni račun koji pripada kompaniji Kosmos, koju je pokrenuo i vodi Pike.

Španska policija uhapsila je bivšeg predsjednika Fudbalskog saveza Španije Luisa Rubijalesa ranije ovog mjeseca, u okviru istrage o korupciji i pranju novca u aktivnostima za vrijeme njegovog mandata. Još sedam osoba je uhapšeno u martu kada je policija pretražila kancelarije Saveza u Madridu i Rubijalesovu kuću u Granadi.

Rubijales je "premjestio" održavanje meča Superkupa Španije u Saudijsku Arabiju 2020. godine, uz ugovor koji je navodno vrijedio 40 miliona evra po turniru. Pike, koji je u to vrijeme igrao za Barselonu i igrao u Superkupu Španije, pomogao je da se taj posao završi preko njegove kompanije Kosmos.

Državni tužioci su pokrenuli istragu o tom dogovoru 2022. godine, nakon što su procurili audio snimci razgovora između Rubijalesa i Pikea, u vezi sa milionima dolara provizije.

Pike se u međuvremenu povukao iz fudbala, a doživio je brodolom i na privatnom planu, jer se razveo od kolumbijske pop super zvijezde - Šakire.

Kosmos je bio uključen i u "renoviranje" teniskog Dejvis kupa, a pokrenuo je i alternativno fudbalsko takmičenje - Kraljevska liga u Španiji.

Rubijales je u septembru podnio ostavku nakon što je izazvao međunarodni skandal jer je reprezentativku Španije Heni Ermozo, bez njene dozvole, poljubio u usta, tokom ceremonije dodjele medalja na Svjetskom ženskom prvenstvu u Sidneju, na kojem je Španija osvojila prvo mjesto, prenose "Sportske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije