Fudbal

Švajcarci bijesni na Šaćirija: Jesmo na planini, ali nismo zaluđeni nacionalisti

Švajcarci bijesni na Šaćirija: Jesmo na planini, ali nismo zaluđeni nacionalisti
Foto: Arhivska fotografija | Švajcarci bijesni na Šaćirija: Jesmo na planini, ali nismo zaluđeni nacionalisti

Glavni urednik sportske rubrike popularnog švajcarskog portala Blik (Blick) kritikovao je način na koji se Džerdan Šaćiri izvinio zbog albanskog "orla".

Švajcarski fudbaleri albanskog porijekla Šaćiri i Granit Džaka, a poslije i "pravi" Švajcarac Štefan Lihtštajner, kapiten reprezentacije, pravili su provokatorsku gestikulaciju na Svjetskom prvenstvu, posebno na utakmici sa Srbijom.

To je naišlo na kritike ne samo srpske već i švajcarske javnosti nezadovoljne što njihovi reprezentativci naglašavaju svoje porijeklo dok nose nacionalni dres.

Na prvom okupljanju tima poslije Mundijala, a pred početak Lige nacija, pomenuti igrači su u društvu još nekoliko saigrača i selektora Vladimira Petkovića izašli pred medije.

To su mediji pozdravili, a urednik "Blika" Feliks Bingezer je naglasio i da su tim "dobrim potezom" pokazali jedinstvenost ekipe i timski duh.

Međutim, za razliku od Džake i Lihtštajnera za koje ističe da su se iskreno izvinili zbog provociranja priznavši da su pogriješili pokazivanjem "dovglavog orla", Šaćirijevu izjavu je nazvao glupom.

"Izvinjavam se svima koji su se uvrijedili dok su gledali utakmicu u planinama", sarkastično je rekao Šaćiri što je promaklo izvještačima.

Novinar Blika smatra da je taj Šaćirijev izraz "u planinama" ekvivalentno nazvati nekoga "seljačinom" i da bespotrebno doliva ulje na vatru.

"Da, gospodine Šaćiri, mi smo planinska zemlja. Ali ne, gospodine Šaćiri, nisu svi koji žive na planinama uskoumni i zaluđeni nacionalisti", napisao je Bingezer.

On je kritikovao i selektora Petkovića koji je najavio da će, ukoliko Lihtštajner ne bude igrao, kapitensku trako ponijeti upravo Džaka.

"Tako je pokazao da ne shvata dimenziju krize identiteta svog tima. Nepromišljeno zaobilazi Jana Zomera i postavlja Džaku iznad njega u hijerarhiji. Posebno što bi Zomer mogao da razvije moć povezivanja u ovom heterogenom timu", navodi urednik Blika.

Novinar na kraju poziva na nove promjene u selekciji Švajcarske kako bi se popravio imidž selekcije, jer smatra da poslije ostavke predsjednika Saveza Petera Žilerona moraju da odu sportski direktor Klaudio Sulser i selektor Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije