Fudbal

Sve Zvezdine "desetke": Oni su nosili čuveni broj na dresu (VIDEO)

Sve Zvezdine "desetke": Oni su nosili čuveni broj na dresu (VIDEO)
Sve Zvezdine "desetke": Oni su nosili čuveni broj na dresu (VIDEO)

Malu sjenku na istoriju Zvezdine "desetke" baca činjenica da taj broj nisu nosili Dragan Džajić, Dragoslav Šekularac, Rajko Mitić, Dule Savić i Vladimir Petrović Pižon.

Crvena zvezda ove sezone izgleda kao kaznena ekspedicija koja krupnim koracima grabi ka 27. tituli šampiona. Grof Božović je uspio da složi kockice kao nijedan trener u posljednjih 10 godina.

Jedan od najzaslužnijih za to je svakako Aleksandar Katai. Momak rođen u Srbobranu zadužio je prije početka sezone čuvenu "desetku", a navijačima i treneru odužio se blistavim igrama.

Bivši igrač Vojvodine neriješiva je enigma za defanzivce Superlige i trenutno je najbolji strijelac šampionata s 8 golova.

Igre Kataija primorale su nas da se prisjetimo najboljih igrača "Zvezde" koji su se proslavili s "desetkom" na leđima.

1. Jovan Aćimović Kule (44 gola na 237 utakmica od 1965.do 1976. godine)

U dresu Zvezde debitovao je sa samo 17 godina i s Draganom Džajićem činio je možda i najbolji tandem u istoriji Zvezde. Zbog pristupa utakmici bio je igrač kojeg je svaki trener želio u svom timu. Krasili su ga sjajna organizacija igre i razoran šut.

2. Zdravko Borovnica (18 golova na 124 utakmice od 1976. do 1982. godine)

Kakav je igrač bio Borovnica govori činjenica da je podjednako dobro igrao i kao štoper i kao napadač. Ostaće upamćen po postignutih pet golova u meču sa Slobodom iz Tuzle.

3. Rajko Janjanin (22 gola na 115 utakmica od 1980. do 1984. godine)

Prije nego što je stigao na "Marakanu", pet godina je bio najbolji igrača Dinama iz Zagreba. S crveno-belima osvojio je dvije titule prvaka Jugoslavije i dva Kupa. I dalje se pamti njegov het-trik za preokret u drugom poluvremnu protiv Benfike posle vođstva gostiju 2:0.

4. Dragan Stojković Piksi (54 gola na 116 utakmica od 1986. do 1990. godine)

Prema mišljenju mnogih, Dragan Stojković je uz Dragoslava Šekularca i Dragan Džajića najbolji fudbaler Crvene zvezde u istoriji. U Beograd je došao iz Radničkog iz Niša leta 1986.

Navijačima Zvezde najviše je u sjećanju ostala njegova savršena utakmica protiv Milana u Beogradu, kad je svojim potezim dovodio do ludila igrače "rosonera".

5. Dejan Savićević (23 gola na 73 utakmica od 1988. do 1992. godine)

Zadužio je "desetku" nakon Piksijevog odlaska u Marselj. U Zvezdu je došao iz Podgoričke Budućnosti kao 21-godišnjak oko koga su se otimali svi najbolji timovi Jugoslavije. Zlatnim slovima upisao se u istoriju srpskog fudbala kad je sa Zvezdom postao šampion Evrope.

I dalje se pamti njegov sprint od 40 metara u polufinalu protiv Bajerna.

6. Dejan Rambo Petković (38 golova na 134 utakmice od 1992. do 1995. godine)

Još jedan izdanak Radničkog iz Niša koji je proslavio Zvezdinu "desetku". Doveden je da nadomjesti odlazak Vladimira Jugovića, Dejana Savićevića i Siniše Mihajlovića. Imao je samo 20 godina kad je postao stub igre Crvene zvezde pod vođstvom Milana Živadinovića.

7. Dejan Stanković (30 golova na 85 utakmica od 1994. do 1998. godine)

Najmlađi kapiten u slavnoj istoriji Crvene zvezde. Debitovao je sa samo 16,  a prvi gol postigao sa 17 godina.  Do pojave Luke Jovića bio je najmlađi strelac kluba. Po završetku sezone 1997/98. prešao je u Lacio za tad rekordnu sumu na ovim prostorima - 24 miliona maraka!

8. Milenko Aćimović (34 gola na 102 utakmice od 1998. do 2002. godine)

Poslednja prava Zvezdina "desetka" do pojave Kataija. Tu ulogu preuzeo je od Dejana Stankovića. U Beograd došao iz ljubljanske Olimpije kao 21-godišnjak. Opravdao je očekivanja navijača, što je izazvalo intersovanje mnogih evropskih klubova. Poslije tri sezone u crveno-belom dresu prešao je u Totenhem.

9. Nenad Milijaš (57 golova na 155 utakmica od 2006. do 2009. i od 2012. do 2014. godine)

Milijaš je u dva navrata branio boje kluba iz Ljutice Bogdana. U prvom mandatu na leđima je nosio 17 i 7, da bi po povratku 2012. godine zadužio "desetku".  Njegovi golovi su bili ključni u sezoni 2013/14, kad je titula poslije 6 godina vraćena na stadion "Rajko Mitić". Levonogi bombarder 9. je strelac kluba u njegovoj istoriji.

10. Aleksandar Katai (10 golova na 33 utakmice)

Aktuelna "desetka" i novopečeni reprezentativac Srbije igrao kao prepoređen od dolaska Miodraga Božovića. Razlog tome možda leži u tome što je prije početka sezone dres s brojem 27 zamjenio onim koji je rezervisan samo za najveće majstore.

Zajedno s Marko Grujićem predvodi Zvezdu u jurišu na 27. titulu i sva je prilika da će u tome uspjeti. Uprava po svaku cijenu mora da zadrži 24-godišnjeg fudbalera i naredne sezone ili makar do kraja evropskih kvalifikacija.

(NN/espreso.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije