Fudbal

Svijet fudbala: Da li Evropa dobija sljedećeg Mesija?

Svijet fudbala: Da li Evropa dobija sljedećeg Mesija?
Foto: Nezavisne novine | Svijet fudbala: Da li Evropa ima sljedećeg Mesija?

Fudbalski tron je ostao prazan, ali čini se da Evropa dobija sljedećeg Mesija, a njegov dribling će vas ostaviti bez daha jer mladi Turčin Arda Guler već sada skoro pa savršeno vlada "bubamarom".

Puno je mladih uvenulo pod pritiskom nazivanja "sljedećim Mesijem", ali Arda Guler ima sve vještine da opravda taj nadimak. Nije ni čudo da su klubovi poput Arsenala, Barselone i Liverpula zainteresovani za mladu nadu turskog fudbala.

Budući da sam Mesi nastavlja karijeru u Majamiju, svi očajnički žele pronaći nasljednika za njegov tron u Evropi. Argentinski maestro je igrač koji se rodi jednom u 100 godina, ali vjerovatno bismo lagali kad bismo rekli da trenutno evropski fudbalski tifozi nisu uzbuđeni zbog Gulera.

Ko još u Evropi može oboriti defanzivca na travu trzajem ramena? Ili s lakoćom delikatno prebaciti loptu preko bespomoćne zadnje linije? Kako se ispostavilo, 18-godišnji turski klinac ima mnogo trikova u rukavu.

Nakon zapažene sezone s Fenerbahčeom, Guler je sve ostavio bez daha nakon posljednjeg ovosezonskog nastupa protiv Istanbul Bašakšehira u finalu Kupa Turske.

Oči svijeta su gledale, a lukavi veznjak nije razočarao. Kada su finala kupa u pitanju, često su stariji igrači ti koji dominiraju takmičenjem. Ali, Guler je ovoga puta uzeo stvari u svoje noge.

Jedan od najdražih trenutaka 18-godišnjaka dogodio se u drugom poluvremenu. S Fenerbahčeom koji je već vodio 2:0, Arda je bio spreman prirediti šou program.

S lakoćom uzima loptu u vazduhu prije nego što se sjurio u posljednju protivničku trećinu u lov na svoju sljedeću žrtvu. Njegov prvi instinkt je kretati se naprijed, a ono što slijedi je apsolutno fudbalsko ludilo.

Poput retrospektive Mesijevog izbacivanja Žeroma Boatenga iz ležišta 2015. godine, brzi trzaj je sve što je potrebno da Guler izbaci svog protivnika iz ravnoteže i ostavi ga na krivoj nozi. Ovaj potez je zaslužio završiti golom.

Ono što izdvaja Mesija od ostalih nisu samo njegove veličanstvene vještine driblinga, već i njegove sposobnosti igranja, te osvajanja terena. Srećom, Guler takođe ima nešto od te magije u svojim kopačkama.

Mladi tehničar Fenerbahčea je očigledno u ranoj fazi svoje karijere, ali njegovi statistički brojevi jako obećavaju. U prosjeku dva uspješna driblinga i dvije prilike stvorene po utakmici, potencijal je jasno vidljiv.

Njegov najbolji trenutak u igri protiv Istanbul Bašakšehira dogodio se u prvom poluvremenu. S mješavinom razmetljivosti i nonšalancije, on hladnokrvno podiže loptu preko dvojice bespomoćnih defanzivaca. Mora se priznati, hrabro i odvažno za "pjetlića".

Na kraju, Ener Valensija ne uspijeva napraviti čist kontakt s loptom, ali kakva bi to asistencija bila. Na sam pomisao da ga vidimo u "Ligama petice" može nam poći samo voda na usta.

Svaki vrhunski klub iz cijele Evrope obaviješten je o Gulerovoj zapanjujućoj jeftinoj otkupnoj klauzuli ovog ljeta. Fenerbahče će se sigurno spremati za niz ponuda.

"Razumite ovo, turski dijamant Arda Guler sada će biti dostupan za samo 17.5 miliona evra neto naknade nakon poreza i takse za solidarnosti", nedavno je otkrio Fabricio Romano.

Uvijek dobro informisani novinarski mag za transfer politiku klubova je još dodao:

"Da, samo 17.5 miliona evra za jednog od najvećih talenata u Evropi jer će se klauzula o oslobađanju aktivirati nakon 1.500 minuta igranja. Mnogi vrhunski klubovi pokušavaju uvjeriti igrača."

18-godišnjak može igrati u raznim ulogama i privlači interese nekoliko ekipa. Uglavnom je igrao na poziciji ofanzivnog veznog, ali može djelovati i na desnoj strani napada.

Foto: Twitter / Printscreen
Foto: Twitter / Printscreen

Arda je čak dobio pohvale i od Andree Pirla, koji je nedavno vodio turski klub Fatih Karagumruk. "Guler je vrlo talentovan igrač", rekao je italijanski "Maestro" za list "Hurriyet".

Još je dodao:

"Ima potencijal igrati bilo gdje u svijetu. Ima kvalitet, dobro čita igru i ima sjajnu tehniku. Ako nastavi razvijati svoju igru, njegov potencijal neće imati granica", dodao je Italijan.

Interes Liverpula za mladića dobro je dokumentovan, a povezivali su se i Arsenal, i Real Madrid i Barselona sa Turčinom.

Budući da Jirgen Klop želi smanjiti prosječnu starost svoje ekipe, trenutno u Evropi nema mnogo igrača koji obećavaju više od Gulera. Problem je što će mnoge druge velike evropske fudbalske zvijeri sigurno doći u iskušenje osigurati potpis Arde Gulera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije