Fudbal

Svjetski mediji: Vratila se Zvezda, vratio se šampion

Svjetski mediji: Vratila se Zvezda, vratio se šampion
Foto: FK Crvena zvezda | Svjetski mediji: Vratila se Zvezda, vratio se šampion

Vijest o Crvenoj zvezdi koja je izborila mjesto u Ligi šampiona i vratila se u takmičenje nakon 27 godina odjeknula je Evropom.

Vratio se prvak, Zvezda je opet u Evropi - u opširnom članku piše Gazzetta dello sport i podsjeća na generaciju 1990/91. koja je u Bariju 29. maja 1991. osvojila naslov prvaka.

Stojanović, Sabanadžović, Najdoski, Belodedić, Marović. Prosinečki, Jugović, Savićević, Mihajlović, Pančev, Binić, nabrajaju talijanski novinari, bio je to ovaj jugoslavenski tim na krovu Evrope, multietnička ekipa koja je dokazala da su Jugoslaveni u sportu mogli zajedno pobjeđivati, ali nisu mogli zajedno živjeti.

Rat na Balkanu imao je užasne posljedice i na fudbal u regiji, navijači Zvezde 27 godina čekali su ovo slavlje. I sinoć su na Salcburg Areni itekako proslavili, piše Gazzetta.

Marca ilustruje sliku žrijeba s kuglicom Zvezde među velikanima poput Barselone, Bajerna, Reala i drugih.

Podsjećaju da se nastavlja prokletstvo Salcburga u plej- ofu Lige šampiona. L'Equipe je posvetio veliki prostor napadaču Zvezde El Fardou Benu, porijeklom s Majote, afričkog ostrva u francuskom posjedu. 29-godišnji Ben zabio je Salcburgu dva gola u dvije minute. Preciznije, u 77 sekundi dvaput mu je asistirao Miloš Degenek, još jedan neočekivani junak, rođen u Kninu 1994. godine.

Zbog njega o uspjehu Zvezde detaljnije piše Sydney Herald, Degenek je reprezentativac Australije koji je ostavio dubok trag na putu Zvezde do Lige šampiona i koji ima snažnu životnu priču, oblilježenu ratom i bijegom iz Hrvatske.

Australijanci takođe ističu tragičnu evropsku sudbinu Salcburga koji 11. put nije uspio izboriti svoje mjesto u Ligi šampiona. Austrijski Kurier navodi kako se Salcburg neće lako oporaviti od ovog udarca i ističe veliko slavlje osam hiljada srpskih navijača na Red Bull Areni. Sky Sport piše da se prvak Evrope iz 1991. godine vratio na veliku scenu, prenio je index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije