Fudbal

Tako je pisao Limun Papić, desetka sportskog novinarstva (VIDEO/FOTO)

Tako je pisao Limun Papić, desetka sportskog novinarstva (VIDEO/FOTO)
Foto: Velibor Tripić | Tako je pisao Limun Papić, desetka sportskog novinarstva (VIDEO/FOTO)

BANjALUKA - Knjiga “Tako je pisao Limun Papić” autora Tatjane Papić-Džakula i Željka Tice promovisana je večeras u Sportskoj dvorani “Borik”.

Dugogodišnji urednik sportske rubrike i novinar "Glasa" Limun Papić je više od 50 godina pisao o najvećim uspjesima banjalučkog sporta. Upravo svojim tekstovima ostavio je neizbrisiv trag. Članci o tim podvizima, ali i simpatične priče i dogodovštine kroz koje su prolazili sportisti, čine glavni sadržaj knjige.

Za autora Tatjanu Papić Džakula promocija je bila veoma emotivna. Sa suzama se zahvalila svima koji su došli.

“Svi vi ste večeras dio porodice Papić. Moj otac bi bio ponosan kad bi ovo video”, istakla je Tatjana.

Koautor Željko Tica je dugi niz godina sarađivao sa Limunom Papićem i od njega naučio sve ono najbolje u novinarskom poslu.

“Fudbalske legende Mesi, Maradona, svi oni najbolji nosili su broj 10 na leđima. Limun Papić je bio desetka sportskog novinarstva, jedinstven i neponovljiv. Sjajan novinar, još bolji prijatelj i čovjek. Svima je imao lijepu riječ. Knjige sam počeo da pišem na njegov nagovor. A na prvoj knjizi me je potpisao iako nisam napisao ni slovo, a u posveti je poželio da nastavim s pisanjem. I eto, ovo je 20 knjiga i drago mi je kad vas sve vidim jer je ovo dokaz da niste zaboravili Limuna Papića. Zahvaljujem  se svima koji su pomogli da ova knjiga izađe, a posebno izdavaču Glasu Srpske i Nevenu Kopanji koji je na prvom sastanku odmah rekao da je sve završeno i da će nam pomoći - istakao je Željko Tica koji je istakao da je Banjaluka nažalost zaboravila svoje sportske legende i da je potrebno samo malo truda i volje da se podsjeti na najveće uspjehe, prenosi Glas Srpske.

Legendarna košarkašica Slađana Golić je od Limuna Papića dobila tekst “Hodajući spomenik”. I upravo je njeno obraćanje bilo najemotivnije.

“Prvi put sam u dvoranu Borik ušla 1977. godine. Već 1980. igrali smo protiv selekcije Jugoslavije koja se spremala za Evropsko prvenstvo. Limun mi je prišao nakon meča i rekao da ako nastavim da ovako igram i treniram da ću se brzo naći u reprezentaciji. Tako je i bilo. Hrabrio nas je savjetima a kada je kritikovao radio je to na način da mu niko nije zamjerio”, prisjetila se Slađana.

Limun Papić je bio enciklopedija banjalučkog sporta. Tokom više od 50 godina rada je skupljao arhivu i ispratio sve najveće uspjehe. Recenzent Brane Božić je biranim riječima govorio o doajenu sportskog novinarstva.

“Kada smo osnovali Udruženje novinara, bilo je nekako prirodno da broj jedan dobije upravo Limun. Jednostavno taj gospodski stav, sjajni tekstovi i drugarski odnos su bili nešto po čemu se izdvajao. Mone je bio jedinstven i mladi novinari bi trebali da se ugledaju na njega”, poručio je Božić.

Ova promocija je i dio obilježavanja 50 godina Sportske dvorane „Borik“, a upravo je Limun Papić bio član organizacijskog odbora za njenu izgradnju.

“Sportska dvorana Borik proslavlja pola vijeka, a upravo je gospodin Papić bio jedan od inicijatora za njenu izgradnju. Često je isticao da je ovo banjalučki Hram sporta i da se trudimo da svake godine bude sve bolji. Izuzetno nam je drago što je ova promocija organizovana u našoj dvorani i u sklopu proslave jubileja”, istakao je direktor Sportskog centra Borik Nenad Talić.

Limun Papić nije bio samo odličan urednik, već i mentor brojnim mladim novinarima. Njegove savjete i dalje pamte.

“Limun Papić je ostavio neizbrisiv trag u sportskom novinarstvu Republike Srpske. Nije bilo kolege koji je počinjao da radi u "Glasu", a da naš Mone za njega nije imao savjet. Uz to bio je jedan od inicijatora brojnih manifestacija i akcija koje i danas traju poput Izbora Deset najboljih sportista Republike Srpske i doživjeće 70. izdanje. To pokazuju kakvu je viziju imao, a Glas Srpske je ponosan što je izdavač i što se na ovaj način odužio svom Moni”, rekao je urednik sportske rubrike "Glasa Srpske" Darko Dragičević.

Prostor u kojem je održana promocija bio je prepun bivših i sadašnjih sportista, sportskih radnika, javnih ličnosti, bivših radnika Glasa i najbolji su dokaz kakav je trag iza sebe ostavio Limun Papić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije