Fudbal

Teški ispiti za vodeću trojku u 16. kolu Premijerlige BiH

Teški ispiti za vodeću trojku u 16. kolu Premijerlige BiH
Foto: N.N. | Teški ispiti za vodeću trojku u 16. kolu Premijerlige BiH

Uoči odlaska na pauzu zbog reprezentativnih nastupa u kvalifikacijama za Euro 2020, premijerligaši će igrati utakmice 16. kola. Vodeći trojac Sarajevo, Željezničar i Borac očekuju neugodna gostovanja, dok će Zrinjski kod kuće pokušati uhvatiti posljednji voz za priljučak sa vodećim ekipama.

Vodeće Sarajevo, koje ni ovaj put neće biti kompletno, ide na noge ekipi Radnika, koji bi se trijumfom ponovo ravnopravno uključio u borbu za vrh.

"Dolazi nam lider prvenstva - ekipa Sarajeva, koja je u dobroj formi. Međutim, mi ćemo pokušati da zaboravimo utakmicu u Banjaluci, da zbijemo redove i u dobrom ambijentu dođemo do pozitivnog rezultata", istakao je trener Radnika Mladen Žižović.

Sarajevo na teško gostovanje ide bez Amara Rahmanovića i Nebojše Gavrića, a u "bordo taboru" su svjesni da ih čeka težak ispit.

"Čeka nas teška i zahtjevna utakmica i kvalitetan protivnik. Želimo pokušati da dođemo do pozitivnog rezultata. Za to će nam nesumnjivo trebati puno truda, znanja, koncentracije i snage. Radnik je kvalitetna ekipa koja zna da igra, hoće da igra i želi da se nadigrava", naglasio je šef struke tima sa "Koševa" Husref Musemić.

Drugoplasirani Željezničar takođe ima  tradicionalno neugodno gostovanje u Tuzli kod Slobode, kojoj gori pod nogama.

"Utakmice sa Slobodom su uvijek slične, nikakvih pravila nema osim da će biti nezgodno. Znamo šta nas čeka, to su utakmice sa specijalnim nabojem i mi se spremamo za to, ali na našu žalost ne pitamo se samo mi", naglasio je Amar Osim.

"Crveno-plavi" imaju priliku da dođu do šeste pobjede u nizu u bh. eliti i tako izjednače rekord šampionske generacije iz sezone 2010/2011.

"Nijedna utakmica nije lagana pa tako ne očekujemo ni da će biti ova, iako je protivnik pretposljednji na tabeli. Mladost je jedini rival u Banjaluci kojem nismo uspjeli da postignemo pogodak, a to mnogo znači. Trenutni ambijent u Borcu je pobjednički i sigurno se oni više pribojavaju nas, nego mi njih", rekao je Branislav Krunić, trener Borca.

Marko Jovanović, defanzivac Banjalučana, istakao je da je iza ekipe serija teških utakmica, te da ni ova neće biti ništa lakša od ostalih.

"Njima je svaki bod bitan i oni će da 'grizu' od prvog minuta, da traže šansu. Međutim, i mi imamo svoj cilj", kazao je Jovanović.

Zrinjski će nakon odlaska Harija Vukasa sa Nenadom Gagrom na klupi pokušati da se vrati u pravi ritam, a za rivala će imati ove sezone sjajni Tuzla siti. Negativan niz želi što prije da prekine i Čelik, koji će dočekati posljednjeplasiranu Zvijezdu 09. Kolo će u nedjelju u hercegovačkom derbiju zaključiti Široki Brijeg i Velež. 

Parovi 16. kola, subota: Čelik - Zvijezda 09 (13.30), Radnik - Sarajevo (13.30), Zrinjski - Tuzla siti (16), Sloboda - Željezničar (16.30), nedjelja: Mladost - Borac (13.30), Široki Brijeg - Velež (16.30).

Olimpik u Orašju

Za vikend se nastavljaju uzbuđenja u prvim ligama Federacije BiH i RS, a na programu je 14. kolo. Prva liga FBiH, subota (13.30): Rudar - GOŠK, Orašje - Olimpik, Slaven - TOŠK, Travnik - Budućnost, Igman - Metalleghe, Čapljina - Zvijezda, Goražde - Jedinstvo, nedjelja (13.30): Radnik - Bratstvo. Prva liga RS, subota od 13.30: Kozara - Rudar Prijedor, Podrinje - Krupa, Slavija - Tekstilac. Ranije igrali: Jedinstvo - Željezničar Sport tim 1:2. Slobodna: Alfa Modriča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije