Fudbal

Tevez, Kujt i Gomez igrali dopingovani, FIFA im dozvolila

Tevez, Kujt i Gomez igrali dopingovani, FIFA im dozvolila
Foto: Ilustracija | Karlos Tevez

Ruski hakeri pustili su dokumente među kojima su neka poznata fudbalska imena kojima je bilo dopušteno ono što drugima nije. Karlos Tevez, Dirk Kujt, Huan Sebastijan Veron i Mario Gomez spadaju u skupinu od 25 igrača koji su koristili nedozvoljena sredstva na Svjetskom prvenstvu 2010., a imali su posebno dopuštenje Fife pod oznakom TUE - Therapeutic Use Exemptions.

To znači kako su nedozvoljena sredstva smjeli koristiti zbog zdravstvenog stanja. Ovo je prvi put da su ovakvi dokumenti o 'zaštićenom dopingu' fudbalera izašli u javnost.

Ruski hakeri 'Fancy Bears', koji stoje iza ove objave, nedavno su upali u sistem Svjetske antidoping agencije (WADA) te objavili kako je pojedinim američkim sportistima bilo dopušteno korištenje zabranjenih sredstava.

Među njima su i teniserke Venus i Serena Vilijams. 'Fancy Bears' tvrde kako je Sereni bilo dozvoljeno koristiti oksikodon i hidromorfon 2010., 2014. i 2015. godine, a starijoj sestri Venus Vilijams prenizon i prednizolon 2010., 2011., 2012. i 2013.

WADA je, nedugo nakon curenja podataka potvrdila da su hakeri provalili u sistem te je osudila objavljivanje podataka.

Tevez je tokom Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi igrao u Mančester Sitiju u koji je prešao godinu prije iz Mančester junajteda. Dirk Kujt je igrao za Liverpul, Gomez je bio u Bajernu, a Huan Sebastian Veron u Estudijantesu.

'Fancy Bears' su hakovali imejlove Dženi Kenedi, radnice u engleskom fudbalskom savezu, te su objavili poruke koje je izmjenjivala s Fifom.

Engleski savez odmah je u saopštenju osudio objavljivanje zaštićenih podataka dodavši kako će objaviti bilo kakvo kršenje pravila na svojoj službenoj stranici.

Ko je šta uzimao na SP-u 2010.?

Tevez i Huan Sebastijan Veron imali su dopuštenje za uzimanje kortikosteroida, koji se koriste za liječenje raznih bolesti, a najkorisniji su u liječenju upalnih bolesti, bolova u zglobovima, astme, sistemskog lupusa... Kujt je navodno koristio lijekove jer ga je bolio zub, dok je Mario Gomez imao problema s astmom pa je uzimao Salbutamol.

Svaki igrač može se prijaviti za TUE  (Therapeutic Use Exemptions), ako ima zdravstveno stanje zbog kojeg mora uzimati lijek koji je na listi zabranjenih. Prvo kontaktira matični fudbalskii savez, a kritertijumi su dosta strogi.

Mora dokazati kako bez uzimanja tog lijeka trpi ozbiljne zdravstvene tegobe, kako uz njega neće imati prednost pred drugim igračima te da tom lijeku nema alternativnog koji bi mu pomogao. Stručna komisija odlučuje o posebnoj dozvoli, a podaci su tajni, kao i zdravstveni kartoni igrača, kojima je u ovoj situaciji curenja podataka i objave ruskih hakera povrijeđena privatnost.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije