Fudbal

Toni Karačić: Žele i više od plasmana u Evropu

Toni Karačić: Žele i više od plasmana u Evropu
Foto: N.N. | Toni Karačić: Žele i više od plasmana u Evropu

Uvodne tri utakmice proljetnog dijela, od kojih prva protiv Borca, mogu pokazati naše krajnje domete ove sezone u BH Telecom Premijer ligi BiH, smatra Toni Karačić, šef stručnog štaba Širokog Brijega.

Fudbaleri tima s "Pecare" iza sebe imaju ne baš sjajnu jesen. Sedmo mjesto sa 27 bodova daleko je ispod očekivanja za klub koji prepoznatljivo uvijek juriša najmanje na izlazak u Evropu. Široki je jedan od najstandardnijih bh. predstavnika na međunarodnoj sceni, a Karačić se nada da mogu i više od toga, odnosno do jednog od trofeja kroz Prvenstvo ili Kup BiH.  

"Iskreno vjerujem da možemo ne samo konkurisati za mjesta u Evropi, nego i više. Ove tri prve proljetne utakmice daće nam odgovor koliko smo spremni", istakao je Karačić. 

Prvo će 22. februara ugostiti Banjalučane, zatim sedam dana poslije putuju na megdan Mladosti u Doboj kod Kaknja, te 7. marta igraju veliki hercegovački derbi na "Pecari" sa Zrinjskim, čime se završava drugi krug trokružnog sistema takmičenja bh. elite.

"Važna je utakmica protiv Borca, koji takođe želi puno ove sezone, ali uzećemo taj ciklus od tri meča da nam budu neko mjerilo mogućnosti. Ako to završimo bodovno kvalitetno, onda Široki Brijeg može puno toga dobrog napraviti na proljeće", rekao je Karačić i dodao:

"Znamo da je bodovni zaostatak Širokog Brijega u jednom trenutku proljetos bio veoma velik. Međutim, uhvatili smo priključak i sada treba kvalitetno da obavimo pripreme kako bismo još jačim ritmom nastavili".

Svakako su neophodna i određena pojačanja. Nekoliko novih imena već radi s ekipom u klupskom kampu "Musa-Karačić" na Blatu. Mladi stoper Toni Nikić vratio se sa posudbe iz Croatije Zmijavci, a Stjepan Radeljić je došao na posudbu iz Osijeka. Obojicu Karačić poznaje jer je Nikić prošao Omladinsku školu Širokog, dok je sa Radeljićem radio u juniorskoj reprezentaciji BiH.

"Dominik Kovačić, koji je bio standardan jesenas, u utorak je napustio klub i prešao u Lokomotivu. Mi smo njegov izostanak popunili djelimično angažmanom Radeljića, ali ćemo, ako nam se ukaže prilika, svakako angažirati još jednog iskusnijeg stopera. U veznom redu bismo takođe voljeli imati veći roster te jednog dodatnog zrelijeg nogometaša. Što se tiče ostalih pozicija, mislim da su dosta dobro popunjene. Nećemo gomilati", kaže Karačić.

Tim s "Pecare" u subotu će odigrati prvu pripremnu utakmicu s hrvatskim niželigašem ONK Metković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije